Goran Mehkek / CROPIX
VELIKI EUROPSKI ISPIT

SVE SU NAPRAVILI SJAJNO, SKUPINA LIGE PRVAKA OSTALA JE DALEKO Benfica je ipak ozbiljna momčad puna Brazilaca 'kao šipak', Mladost uzela 'zlatni set'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 27. studeni 2019. 23:38

Ipak je to bio preveliki zalogaj za odbojkaše Mladosti. Benfica je ozbiljan klub s onog nivoa na kakvom mladostaši igraju možda jednom, dvaput u godini. Puni Brazilaca kao šipak, a on su majstori u tom sportu, naučeni su na utakmice visokog intenziteta, dok su Zagrepčani tek ove sezone osjetili nešto u tom smislu, u MEVZA ligi koja tek ove sezone, nakon dugo godina, ozbiljnije izgleda.

Trener Mladosti Rade Malević u borbu je poslao očekivanu postavu. Kapetana Bernarda Bakonjija na poziciji organizatora igre, Ivana Raića na njegovoj dijagonali kao korektora, par srednjih blokera Kruno Nikačević i Stefan Kovačević, umjesto kojih je u obrani ulazio libero Sven Šarčević, te ‘četvorke’, primači-pucači Marino Marelić i Timofej Poluian. Postava koja je trebala uspostaviti odmah svoju igru na terenu, koja je trebala povesti od prvog seta i pokazati Portugalcima da i domaćin ima ambicije ući u skupinu Lige prvaka. Trebala, ali nije, jer je Benfica već od starta pokazala da je prošle godine naučila lekciju, kada nisu ušli u Ligu prvaka, jer ih je sputao zlatni set. Zato sada nisu ništa prepuštali slučaju, nisu se dali smesti, niti odlično popunjen Dom odbojke nije ih impresionirao. Što je i logično, jer ipak je to momčad koja ima 34 godine u prosjeku.

Do 8:8 poen za poen, onda dva u nizu za 10:8, pa 9:11 i do sljedeće prilike kada su ‘gricnuli’ još jedan, 13:10. Malević je polovicom seta umjesto Bakonjija stavio u igru Petra Višića kao tehničara, no nešto značajnije nije se dogodilo u rezultatskom smislu. Nakon 18:20 dva poena u nizu, i sve tako, do 25:22.

Deprimiralo je to očito domaće, gdjegod zapucali, tu je neki od igrača Benfice koji čupa loptu. U drugom setu Mladost je u nervozi, jer gostima je nakon prvog dovoljan tek jedan set. I otišli su hrabro po njega, poveli 3:1, Mladost doduše izjednačila na 4:4, no - nije to ono pravo. Ponovno na 8:11 Malević uzima minutu odmora, ali ne pomaže, niti Tomislav Mitrašinović umjesto Krune Nikačevića ne donosi puno. Utakmica ide u jednom smjeru, svima je to jasno u Domu odbojke već tamo negdje kod 17:13, da bi se kod 16:22 samo pogledavalo prema semaforu. Dva seta su bila dovoljna Benfici za prolaz, a Mladost će sreću u Europi potražiti u CEV kupu u koji se, voljom ždrijeba, koji ih je tu malo pomazio, uključuju u osmini finala.

Od trećeg je seta utakmica postala revijalna, svima je sve već jasno. Benfica se tu pokazala još jednom ozbiljnom, promijenio je njihov trener tek tri igrača, odmorivši najbolje. I Malević je mijenjao, uveo je Sandra Dukića na srednjaka i vratio Bakonjija na tehničara.

Čestitke Mladosti na trećem setu, koji bi možda u nekim drugim vremenima, iz ljutnje, bijesa i očaja ‘tankirali’, jer je ionako pitanje konačnog pobjednika riješeno. No, odigrali su angažirano. Ali, nakon gubitka trećeg seta gosti idu po svoj treći, za pobjedu, žele što prije završiti susret. Vode 11:6, a nakon gubitka dva poena traže minutu odmora, iskusno. Pomaže, jer odlaze na 15:10, pa sada Malević uzima predah. U tom setu Poluian, koji je malo ostao dužan u ovoj utakmici jer nije pokazao sve što zna, je ostao na klupi a umjesto njega igra Oršolić, dok je umjesto Raića na korektoru Mitrašinović, a Šarčevića je zamijenio mladi 16-godišnji Roko Vlašić, na sveopće oduševljenje publike. Gosti polako skupljaju poene, do konačnih 3:1 u setovima. Mladost je osvojila jedan set u dvije utakmice, za njih u ovom trenutku - zlatni!

Linker
23. travanj 2024 12:04