Lucy Nicholson / REUTERS
RYAN LOCHTE PONOVNO POBJEĐUJE

TAKO TO RADE VELIKANI 'Više nisam partijaner, sad sam prvak u mijenjanju pelena'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 08. kolovoz 2019. 12:16

Bilo bi neprimjereno čovjeka koji je u subotu proslavio 35. rođendan prozvati “zločestim dečkom američkog i svjetskog plivanja”, pogotovo zato što se taj “dečko” u međuvremenu oženio i postao dvostruki otac, ali Ryan Lochte dao je dovoljno materijala da uz sve te silne plivačke uspjehe ostane upamćen i kao takav. Možda ne zločest, ali svakako neobuzdan i neodgovoran, prema sebi i drugima.

Sjetit ćete se “Lochtegatea” s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, kada je s troje kolega iz plivačke reprezentacije SAD-a (Jimmy Feigen, Gunnar Bentz i Jack Conger) izazvao međunarodni incident tvrdeći da su opljačkani u ranim jutarnjim satima na izlasku iz taksija pod prijetnjama oružjem. Čak je Lochte ustvrdio da mu je jedan od pljačkaša stavio pištolj na glavu. Lagao je o jednom i drugom i poslije je priznao da se napio i malo pretjerao u priči. Policija ih je, pak, optužila da su demolirali WC na benzinskoj postaji, no to nije bilo točno jer se pregledom snimki utvrdilo da nitko od njih četvero nije ulazio u objekt. Ipak, Plivački savez SAD-a nije imao izbora nego suspendirati Lochtea na deset mjeseci i to za njega uopće nije ispalo loše. Neki su ga htjeli vidjeti u zatvoru, ta je optužba odbačena, a za vrijeme suspenzije mu se posrećilo i upoznao je buduću suprugu Kaylu Rae Reid, Playboyevu duplericu iz srpnja 2015. godine.

Kad je već pripremao povratak u bazen prošle godine, objavio je fotografiju da prima zabranjenu intravenoznu infuziju. Nema veze što je on tvrdio da su u pitanju vitamini i nema veze što mu nikada nije pronađena bilo kakva zabranjena supstanca, Američka antidopinška agencija (USADA) je to procijenila kao prekršaj i za to je kažnjen sa 14 mjeseci suspenzije.

Ni to nije ispalo tako loše, jer je vrijeme kazne skratio sa šest tjedana u rehabilitacijskom centru za liječenje od ovisnosti o alkoholu.

- Drago mi je da sam otišao na rehabilitaciju - rekao je u nedjelju, nakon što je pobijedio na 200 metara mješovito u Stanfordu, svojoj prvoj utrci nakon skandala u Riju.

- Pomoglo mi je da stavim stvari u perspektivu. Otišao sam tamo jer sam trebao pomoć. Trebao sam promijeniti neke stvari u životu. Izašao sam kao bolji čovjek.

Voli izazove

Osim što se oženio ljepoticom, ona mu je rodila dvogodišnjeg sina Caidena i bebicu Liv.

- To su te nove perspektive u životu, otkad imam njih, drugačije gledam na život. Definitivno više nisam ista osoba kao prije tri godine, čak i prije dvije godine.

Vratio se, kaže, da bi “zaslužio privilegij peti put plivati na Igrama za svoju zemlju”. Tvrdi da nije riječ o iskupljenju, motiv mu predstavlja obitelj, htio bi poslati poruku djeci da “možeš ostvariti sve ako imaš san, cilj, i radiš na tome svaki dan”.

- Još od Olimpijskih igara u Londonu se nisam ovako dobro zabavljao u bazenu. Sada kad stanem na startni blok, na mom licu vidjet ćete osmijeh, a to dugujem mojoj djeci i supruzi. To što mi je 35 godina i što u bazenu ima dvostruko mlađih plivača od mene, nije mi problem. Za mene je to izazov, a ja sam uvijek spreman na izazov.

Rezultat iz Stanforda (1:57,76) nije u svjetskom Top Ten ove godine, nedostaje mu osam desetinki, ali bit će dovoljan za američke Trialse sljedeće godine na kojima će se boriti za odlazak u Tokio.

- Kako je izgledalo? Nimalo dobro, ali sljedeće ću godine biti puno bolji. Izgubio sam osjećaj za natjecanje, tu kompetitivnu oštricu, a u ovih šest tjedana otkako mi se rodila kćerkica, bio sam uskraćen za spavanje, na bazen sam odlazio možda četiri puta tjedno.

Takve se ne otpisuje

Ipak je pobijedio, to je njegova najjača disciplina, iako je u međuvremenu dokazao da je još u nečemu jako dobar.

- Ne dobar, ja sam najbolji. Najbolji sam u mijenjanju pelena!

I sto posto obiteljski čovjek.

- Taj imidž partijanera, koji sam imao, znam da me to sredilo i da je ostalo uz mene, ali to nisam ja. Ne može me biti manje briga za taj stil života.

Nastupi li sa 36 godina na Olimpijskim igrama, a prije toga mora proći vrlo zahtjevne američke kvalifikacije (konkurenti su mu Chase Kalisz, svjetski prvak iz 2017. godine i brončani ove godine, te Michael Andrew i Abraham DeVine, oba među najboljih deset u svijetu), bit će to prava, velika priča.

- Neke stvari više ne mogu raditi kao prije, morat ću pozorno slušati tijelo, tako da će biti dana kad će ovaj “starac” uzeti odmor od plivanja.

Mark Gangloff, koji je s Lochteom osvajao olimpijske medalje u štafeti 2004. i 2008. godine, a sada je trener na sveučilištu North Caroline, vjeruje u Lochtea.

- On je jedan od najvećih plivača svih vremena, takve se ne otpisuje.

Slično razmišlja Mark Schubert, sedam puta olimpijski trener.

- Za godinu dana on će biti puno bolji nego što je sada, a ovi momci će imati u glavi da moraju pobijediti Ryana Lochtea.

Linker
26. travanj 2024 05:01