REUTERS
VELIKA NESREĆA

TRAGEDIJA U POLJSKOJ! TALENTIRANI BICIKLIST PREMINUO U BOLNICI NAKON OPERACIJE Sletio sa staze i glavom direktno udario u betonski odvodni kanal

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 13:01

Belgijski biciklist i član profesionalne momčadi Lotto-Saudal, Bjorg Lambrecht (22), tragično je stradao u trećoj etapi Tour de Pologne, utrke kroz Poljsku koja je, poput Tour de Francea, član serije svjetskog biciklističkog Toura.

Belgijanac je poginuo u etapi voženoj od Chorzowa do Zabrzea, otprilike 95 kilometara prije kraja. Podlegao je ozljedama glave, a u bolnici su unatoč pokušaju operacije mogli samo proglasiti smrt 22-godišnjeg biciklista.

- Nije bilo riječi o nesreći pri velikoj brzini. Cesta je bila široka, a ravnica po kojoj je vozio dugačka. Sletio je s asfalta i, nažalost, dogodila se velika tragedija - rekao je direktor utrke Czeslaw Lang koji je medijima otkrio i što se dogodilo.

- Ozljede su bile toliko teške da smo morali pozvati helikopter i ambulantno vozilo. Prevezen je u bolnicu i njegovo je srce počelo ponovno kucati, ali je preminuo tijekom operacije - priznao je Lang.

Želio je dobar rezultat

Smrt je nedugo nakon tragičnog događaja na svojim društvenim mrežama potvrdila i momčad Lotto Saudal u kojoj je talentirani belgijski biciklist provodio svoju drugu sezonu.

”Ovo je najgora tragedija koja se mogla dogoditi Bjorgovoj obitelji, prijateljima i momčadskim kolegama. Počivaj u miru.”

Na tim istim društvenim mrežama nesretni Lambrecht je nekoliko dana ranije najavio utrku Poljskom koja se vozi tijekom sedam dana i obuhvaća više od 1000 kilometara duge staze.

- Nadam se da ću imati dobre uvjete da napravim dobar rezultat za sebe i za momčad - rekao je Lambrecht tada u videu.

Belgijanac je bio je jedan od najvećih tamošnjih talenata, što potvrđuju i njegovi sjajni rezultati. Na Svjetskom prvenstvu do 23 godine je prošle godine završio kao drugoplasirani, a prije toga je 2017. slavio na Liege-Bastogne-Liege utrci, odnosno njenoj verziji do 23 godine.

Na kobnoj trećoj etapi slavio je Fabio Jakobsen kojemu je pobjeda oduzeta zbog neregularnog sprinta prema ciljnoj ravnini, zbog čega je pripala Nijemcu Pascalu Ackermannu kojem nije bilo do slavlja nakon pobjede za zelenim stolom.

- Rezultat utrke uopće nije bitan. Bio sam shrvan kada sam čuo tragične vijesti i želim osobno izraziti moju iskrenu sućut obitelji i prijateljima Bjorga Lambrechta i svima u momčadi Lotto-Soudal.

Najtalentiraniji biciklist

Oglasio se i Španjolac Alejandro Valverde, cestovni prvak svijeta iz 2018. godine, što je dovoljan dokaz koliko je zapravo spomenuta tragedija potresla svijet profesionalnog biciklizma.

- Jako sam tužan zbog gubitka Bjorga Lambrechta, biciklista koji je pokazao puno u jako malo godina. Moja iskrena sućut ide obitelji, prijateljima i momčadi.

Tijekom lipanjskog Criterium de Dauphinea, generalne probe za Tour de France, Lambrecht je proglašen najtalentiranijim biciklistom za budućnost, a uvidjela je to i njegova momčad Lotto koja je također u lipnju s njim potpisala novi dvogodišnji ugovor. Na mrežnim stranicama momčadi okarakteriziran je kao “biciklist sa snažnim penjačkim sposobnostima”.

Šturi detalji u javnosti

Iako momčad osim šture vijesti o tragediji nije iznijela nijedan detalj o samoj nesreći, što je u potpunosti razumljivo, iste su u javnost pustili poljski mediji, točnije dnevne novine Dziennik Polski.

Nakon što je Lambrecht izletio sa staze, pao je s bicikla i glavom direktno udario u betonski odvodni kanal. Pokušali su ga oživjeti na licu mjesta, što je u jednom trenutku i uspjelo, taman da ga uspiju dovesti do bolnice i započnu operativni zahvat koji Lambrecht nije izdržao.

Utrka Poljskom završava u petak, a u njenom 76. izdanju nastupaju 23 momčadi, ali bez Hrvata na startnim listama. Ipak, jedna od zvijezda utrke je jedan od najboljih sprintera današnjice, Mark Cavendish, koji nastupa za momčad Dimension Data.

Linker
19. travanj 2024 00:48