REUTERS/Hannah McKay / REUTERS
ALLYSON FELIX

VELIKI POBVJEDA IZVAN TARTANA Sportašice više neće biti kažnjavane zato što su postale majke

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. kolovoz 2019. 12:47

Najtrofejnija atletičarka u olimpijskoj povijesti Allyson Felix (33) još je jednom dokazala koliko je velika, ne samo na tartanu, nego i izvan njega. U svijetu u kojem živimo, debelo u 21. stoljeću, bilo je normalno da sportašice budu financijski kažnjavane zato što su odlučile roditi. Felix se s takvom sramotnom praksom nije htjela pomiriti, odlučila je krenuti u borbu i izborila je pobjedu. Kao što je to uglavnom radila i na sportskom borilištu.

Felix je u studenome preuranjeno, u 32. tjednu trudnoće, rodila kćer Camryn. Samo osam mjeseci kasnije vratila se atletici, trčala je na nedavnom američkom prvenstvu u Des Moinesu. Jasno je da rezultati ne mogu odmah biti kao prije, ali Felix je ipak izborila finale na 400 metara i vjerojatno će biti uključena u američku štafetu za Svjetsko prvenstvo u Dohi.

Nike joj želio platiti manje

U Des Moinesu nije trčala u dresu Nikea, svog dugogodišnjeg sponzora, nakon što je još u svibnju najavila da nema namjeru produžiti ugovor s poznatim proizvođačem sportske opreme. Razlog? Nike joj je želio platiti 70 posto manje jer je postala majka.

“Tražila sam od Nikea da mi ugovorno zajamči da neću biti kažnjena ako ne budem imala najbolje rezultate u mjesecima oko poroda. Željela sam postaviti novi standard. Ako ja, kao jedna od Nikeovih marketinški najeksponiranijih sportašica, ne mogu osigurati takvu vrstu zaštite, tko onda može? Nike je odbio”, napisala je Felix u kolumni za New York Times.

Njezina upornost i odlučnost su, međutim, urodile plodom i šesterostruka olimpijska pobjednica je u petak na društvenim mrežama s ponosom objavila da je Nike odlučio promijeniti svoja pravila, o čemu ju je obavijestio u pismu.

“Naš glas ima moć. Nike će odsad ugovorno štititi sportašice koje sponzorira i koje postanu majke. To znači da više nijedna sportašica neće biti financijski kažnjena zato što je odlučila roditi. Zahvalna sam Nikeovim direktorima što vode tvrtku koja razumije da smo svi mi više od sportaša. Hvala i svim drugim proizvođačima koji su to prepoznali. Tko je sljedeći?”, napisala je oduševljena Felix na društvenim mrežama.

Linker
24. travanj 2024 11:37