REUTERS
BICIKLIZAM

VUELTA Favoriti izbjegavaju crvenu majicu

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 01. rujan 2019. 13:10

Za nekoga bi to možda mogla biti donekle čudna konstatacija jer crvena majica je majica za vodećeg u ukupnog poretka španjolske Vuelte, ali kako je utrka tek došla do prve trećine, favoriti se neće potrgati da bi osvojili ili zadržali majicu u ukupnom poretku.

To je donekle razumljivo, jer kad si vodeći imaš više obveza prema novinarima, presice dulje traju, i još više se čekaju, a kako se često između dvije etape rade poprilično dugi transferi, većina favorita želi se što prije osloboditi obveza, stići na odredište novog starta, pripremiti se za ono što dolazi.

A ono što dolazi na Vuelti je zahtjevna etapa u Andori koja bi mogla odrediti neke stvari pa se čini da su favoriti uglavnom izbjegavali ozbiljne situacije u 8. etapi a za tako nešto postoji još jedan razlog. Naime, kiša je bila dominantni faktor subotnje etape i kiša zna napraviti stazu poprilično opasnom, a kad je tako onda se nitko od “velikana” ne pretrga u borbi za etapnom pobjedom.

Tako se i sada glavnina pelotona vozikala gotovo rekreativno, izbjegavajući svaku mogućnost pada koji bi ih mogao izbaciti iz utrke pa su u tako lagodnoj vožnji kolektivno stigli u cilj za kojih devet minuta za pobjednikom. Time je logično bilo da će Miguel Angel Lopez opet izgubiti majicu vodećeg, a to mu se uporno događa na ovogodišnjoj utrci.

Tri puta je obukao crvenu majicu da bi je sva tri puta 24 sata kasnije izgubio, ili predao nekom drugom jer je za većinu favorita najvažnije kako će Vuelta izgledati u trećem tjednu i tko će se u crvenoj majici provozati u posljednjoj etapi ulicama Madrida.

Francuz Edet na vrhu

I tako, dok su favoriti uživali u lagodnoj vožnji, njemački biciklist Nicolas Arndt je iskoristio priliku i prestigao posustalog Čeha Zdeneka Štibara kilometar prije cilja i dominantnim sprintom u posljednjih 175 metara za dvije duljine bicikla uvjerljivo pobijedio ispred Španjolca Alexa Aranburua.

U ukupnom poretku je od subote na vodećoj poziciji Francuz Nicolas Edet i to je za mnoge bilo poprilično veliko iznenađenje iako su prošle godine nakratko imali vodećeg na Vuelti, ali to nije tradicija Francuza.

Vodstvo Edeta je prilično veliko, Belgijanac Dylen Teuns je drugi s gotovo tri minute zaostatka, na trećem je mjestu do jučer vodeći Miguel Angel Lopez, dok je četvrtu poziciju zadržao Slovenac Primož Roglič koji sada zaostaje 3 minute i 7 sekundi za vodećim. Ali je evidentno da nije zabrinut novim raspletom situacije jer sve će se to promijeniti u danima koji dolaze.

Vuelta se zapravo tek zahuktava, ima još uvijek dovoljno uspona i to izrazito teških, a posve je sigurno da bez obzira tko vodio sada da se pobjednik Vuelte neće roditi u prvom tjednu ove velike utrke.

I zato, najbolji čekaju, čekaju svoj trenutak. Koji bi mogao doći u Andori ili na etapi za kronometar, ili tek u trećem tjednu.

Linker
25. travanj 2024 07:22