ANTE ROSO NA SLOBODI

Iz Remetinca pušten okrivljeni za podmetanje bombi pod Porsche zagrebačkog poduzetnika: ‘Nema dokaza‘

Tužiteljstvo nije uspjelo prikupiti dovoljno dokaza za podizanje optužnice prije isteka istražnog zatvora
Anti Rosi sudilo se i za krvavu pljačku Fine, ali je oslobođen optužbe
 Bruno Konjević/Cropix

Točno 13 mjeseci nakon što je poduzetnik Dario B. u bizarnom raspletu događaja otkrio da je u njegov Porsche 11 Carreru netko postavio dvije eksplozivne naprave povezane sa SIM karticom u mobitelu koji je, pak, bio spojen na elektrodetonatorsku kapislu umetnutu u eksploziv, jedan od osumnjičenih "atentatora" Ante Roso (52) pušten je na slobodu iz remetinečkog pritvora.

Naime, Roso kao drugookrivljeni je iza rešetaka proveo pola godine, a prvoosumnjičeni Zoran Margetić (42) još je u bijegu.

Zagrebačko tužiteljstvo ih sumnjiči za dvostruki pokušaj teškog ubojstva te otkrivaju da i dalje poduzimaju dokazne radnje od kojih je dio njih povezan s inozemstvom.

"Rezultati do sada provedene istrage ne omogućavaju donošenje odluke u roku iz članka 131. stavka 4. ZKP-a pa je, s obzirom na to da ukupno trajanje istražnog zatvora do podizanja optužnice ne može trajati dulje od šest mjeseci, drugookrivljenik pušten na slobodu", objašnjavaju iz tužiteljstva.

A sve je počelo lanjskog svibnja kada je Dario B. tijekom vožnje čuo da mu u autu nešto klopoće pa ga je odvezao na servis u Jankomir. Mehaničari su u plastičnoj oblozi blatobrana prednjeg kotača našli improviziranu napravu s GPS-om.

Ubrzo su locirali još jednu identičnu pa je servis odmah evakuiran, a policija je napravu od gotovo kilogram vojnog eksploziva deaktivirala.

Istražitelji sumnjaju da su prvu napravu njih dvojica postavila 14. travnja. Više su puta pokušavali nazvati broj ne bi li s ostvarenim telefonskim kontaktom zatvorili strujni krug između baterije pozvanog mobitela i detonatorske kapisle.

Do eksplozije nije došlo pa su pokušali ponovno 11. svibnja, ali i s trećim nepoznatim pomagačem. I ponovno, na sreću, nisu uspjeli.

Sudilo mu se kao organizatoru krvave pljačke Fine

Roso je otprije poznat policiji i tužiteljstvu jer je 2011. bio optužen za pljačku Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici šest godina ranije kada su ubijena dvojica zaštitara.

Roso je u tom postupku pravomoćno oslobođen optužbe jer na sudu nije dokazano da je pljačkašima dojavio informacije koje su dovele do pljačke.

Kako smo ranije pisali, Roso se na popisu optuženika za krvavu pljačku Fine 2005. godine našao nakon što je policija otkrila kako ga njegov tadašnji tjelohranitelj Ivan Boršić pokušava likvidirati.

Policajci su uhitili Boršića, ali on je na policiji ispričao kako je godinama sudjelovao u nizu pljački koje je organizirao Roso te je prokazao sebe, ali i niz drugih kriminalaca. Dotad je policija smatrala da je za krvavu pljačku Fine odgovorna potpuno druga ekipa, koju su svojedobno za to i optužili, no na sudu su te optužbe propale.

Međutim, ovaj su se put dokazi poklopili za cijeli niz okrivljenika te je za ubojstvo dvojice zaštitara pravomoćno osuđen Dubravko Žugelj kojega je prokazao Boršić. Međutim, dokazi protiv Rose, za kojega je Boršić rekao da je bio organizator, bili su jako slabi te je Roso na ponovljenom suđenju bio pravomoćno oslobođen. (Hina, JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:16