INCIDENT U ĆELIJI

Jedan zatvorenik umro, drugi završio u komi: Što se to proteklog vikenda događalo u Remetincu?

Incident se dogodio u nedjelju u ćeliji u kojoj je boravilo više zatvorenika. Liječnica je konstatirala smrt Dalibora M.
 Goran Mehkek/Cropix

Proteklog vikenda, kako doznaje Jutarnji list, u zatvoru u Remetincu preminuo je zatvorenik Dalibor M. (36) navodno zbog zlouporabe heptanona, a jedan drugi zatvorenik zbog istog je pao u komu, ali se, srećom, u međuvremenu probudio iz nje.

Upit o tome poslali smo i Ministarstvu pravosuđa, vezano za oba incidenta, i dobili sljedeći dogovor: "Istinita je informacija da je u zatvoru u Zagrebu preminuo zatvorenik. Uzrok i okolnosti smrti se utvrđuju, stoga do zaprimanja službenih nalaza ne možemo dalje komentirati navedeni slučaj", naveli su u odgovoru i dodali da je zatvorski sustav poduzeo sve potrebne radnje.

Policijski očevid

Iz još dva izvora dobili smo potvrdu o smrti zatvorenika, o kojoj zatvorski sustav nije izvijestio javnost.

Prema neslužbenim informacijama iz samog zatvora, incident se dogodio u jednoj ćeliji u kojoj boravi više zatvorenika, i to prošle nedjelje nešto prije podneva. Zatvorenici iz susjednih ćelija čuli su viku i svađu, a potom i zapomaganje. Ubrzo je u ćeliju stigla zatvorska liječnica koja je konstatirala da je zatvorenik preminuo.

Kako doznajemo, u zatvor u Remetincu poslije 14 sati stigla je ekipa kriminalističke policije PU zagrebačke te je obavljen očevid u ćeliji u kojoj je zatvorenik preminuo. Što je točno utvrđeno, nije bilo moguće doznati, kao ni jesu li nadležni u zatvorskom sustavu istražili i doznali na koji su način zatvorenici došli do očito veće količine tableta kojima su se predozirali.

Inače, preminuli zatvorenik rođen je u Srbiji, a imao je prijavljeno prebivalište u Zagrebu. U Remetincu je služio manju kaznu za imovinske delikte.

Posljedice potresa

Kad je pak riječ o navodno pripremanoj pobuni u kaznionici u Glini koja je pretrpjela znatne štete u potresu, a koja je spriječena, iz Ministarstva opovrgavaju da su zabilježeni bilo kakvi incidenti te je premještaj dijela zatvorenika izvršen isključivo zbog nastalih oštećenja. Pravodobnom reakcijom djelatnika zatvorskog sustava za vrijeme potresa i premještaja izbjegnute su moguće opasnosti po zdravlje, sigurnost i život zaposlenika, kao i svih osoba lišenih slobode.

Sisački zatvor nakon potresa 28. i 29. prosinca je ispražnjen, a svi zatvorenici i djelatnici su iz sigurnosnih razloga premješteni u druga kaznena tijela.

U kaznionici u Glini nakon pregleda statičara ustanovljeno je da se zgrada internata, koja je starije gradnje, više ne može koristiti i 82 zatvorenika žurno su premještena u kaznionice u Lepoglavi i Požegi, te u šibenski, splitski, pulski i gospićki zatvor, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa na naš upit o stanju u kaznionicama na području Banovine. Ministarstvo navodi da premještaj zatvorenika u tim kaznenim tijelima, koja je 30. prosinca obišao i ministar Malenica, nije utjecao na redoviti rad drugih kaznenih tijela te da je stanje sigurnosti dobro.

Službenici zatvora u Sisku, uključujući upravitelja i pomoćnika upravitelja, privremeno su premješteni na rad u više kaznenih tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:56