POČETAK SUĐENJA NOGOMETNOJ MAFIJI

TAJNO SNIMLJENI RAZGOVORI O NAMJEŠTANJU UTAKMICA ŠIRIĆ: 'Vidi da ljudima dam nešto za Božić'; MALEŠ: 'Ajde, koliko?'

Zagreb, 070613.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Bivsem dopredsjedniku HNS-a, Zeljku Siricu, zapocelo je sudjenje zbog navodnog primanja mita od 30.000 eura za posteno sudjenje od predsjednika Hajduka Hrvoja Malesa. Osim Sirica, na optuzenickoj klupi sjedi i Neven Sprajcer zbog davanja mita.Na fotografiji: Zeljko Siric i Neven Sprajcer.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Preslušavanjem tajno snimljenih razgovora danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje bivšem šefu sudačke komisije Željku Širiću i bivšem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru, optuženima za primanje i davanje mita za “pošteno” suđenje u 1. HNL.

Obojica su pred sudskim vijećem izjavili da se ne osjećaju krivima.

Širića se tereti da je zajedno s članom sudačke komisije Stjepanom Djedovićem, protiv kojega je postupak razdvojen, primio od prijašnjeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša 30.000 eura, da bi Hajduk u proljetnom dijelu sezone 2011/2012 imao pošteno suđenje.

Danas je u sudnici puštena snimka razgovora Širića i Maleša splitskom hotelu Consul od 03. prosinca 2011. godine. Maleš je u tom trenutku bio pouzdanik USKOK-a, jer je prethodno prijavio zahtjeve šefova sudačke organizacije. Izdvajamo najzanimljivije dijelove njihovih razgovora.

Nakon što Maleš kaže Širiću ima par “sponzorčića” i da bi ono o čemu su pričali mogao pripremiti za sljedeći tjedan Širić se nadovezuje.

Širić: Vidi da ljudima dam nešto za Božić.

Maleš: Ajde, koliko bi to trebalo?

Širić: Šta ti možeš pripremiti, reci mi

Maleš: Ja bi moga, pa mislim, ja imam par sponzora kojima ću nekako reć dajte, pa ovo, pa ono, nije čak ni dvajst tisuća eura bilo, ako je, jel to malo?

Širić: Pa...

Maleš: Ja ću isprositi trideset, isprosit ću ja trideset, ali, ali...

Širić: Vidi, ajmo gledaj šta možeš kad se vratim, ja ću reć ljudima da će im bit nešto za Božić, znaš

Maleš: Ali, ali

Širić: Neću im reć da će biti toliko i toliko. Kad budem imo onda ću im reć, a ti’š mi reć koliko je to

Maleš: Ajde, ako je...

Širić: Da će bit između dvadeset i trideset.

Maleš: Ne, ako je to malo ja ću doć još, slušaj, gori mi, gori mi ovo ono, navuću možda malo i više, ono, mogu i trispet, četrdeset navuć

Širić: Dečki će prihvatit.

Maleš govori Širiću kako mu je najvažnije da RNK Split ne pretekne Hajduk, te ga pita za priču kako i Split navodno sebi rješava utakmice. Širić mu objašnjava kako to možda čine, ali “izvaninstitucionalo”, kupnjom pojednih sudaca, što prema Širiću, nije dobro rješenje.

Širić: Izvan, ajmo neću reć nego izvaninstitucionalno, on to ako nešto rješava znači da nekom pojedinačno, pa što se desi, razumiješ. Al to nije, to su ti stvari, pod navodnicima, kratkog daha, jel digod vidi neko pomogne njemu i napravi glupost. Ok uzeo si pare majstore al tebe nema sljedećih deset kola, pa ako ti to vrijedi, pa te nema, možda izletiš s liste nagodinu, pa ako ćeš se ti nešto za par iljada eura kompromitirat, druga stvar odručat će te kolega ako ne daš jel se slažeš?

Maleš: Aha, aha

Širić: Vidi, to znači to može bit eto pojedinačno, pa nemaju oni relacije sa ... ovo im je druga godina...

Nakon što su popričali o raznim igračima, odnosima među pojedinim nogometnim djelatnicima i slično, Maleš se vraća na razgovor o prikupljanju sredstava od sponzora pojašnjavajući kako drugih sredstava nema. Širić mu, pak, objašnjava kako je trebao osigurati crni fond.

Maleš: Ja nemam crne fondove to znaš.

Širić: A je.. ga, što da...

Maleš: Jedino ovako mogu izmolit kad rečem moram kaparat (za nove igrače op.a.)

Širić: Ti si trebo napravit crnu lovu sad kad si imo ovih par transfera

Maleš: Kako?

Širić: To se s menadžerima rješava, menadžeri su ti se pojavili kao slučajni nus proizvod kad su pametni ljudi shvatili

Maleš: Da treba bit nešto sa strane

Širić: Da treba bit nešto sa strane i onda su izmislili menadžere da kad kupuješ igrača kako da ti menadžer da predsjedniku, treneru, kužiš, nebitno, klubu, kako da oni plate više, kako da im vrati i obrnuto, kužiš, s druge strane kad se prodaje da ispadne manje zadovoljan, a zapravo da se ovima vrate pare, znaš, i oni su ti klasični filter, međutim, znaš, kad ti se, kako se to počne u jednoj finoj priči onda ti izrodi svakojakih idiota, kužiš?...

Širić i Maleš načelno dogovaraju da se vide sljedeći tjedan kada Maleš prikupi novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:21