COVID U HRVATSKOJ

Capakova zamjenica kaže da pomicanje zimskih praznika za školarce zasad nije na stolu

Svatko od učenika mogao se i negdje drugdje zaraziti, a ne baš u tom razredu. Oni se druže u slobodno vrijeme, kaže Ivana Pavić Šimetin
Ivana Pavić Šimetin
 Damir Krajac/CROPIX

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, 48 škola u potpunosti nastavu ima online, što je 30 škola više u odnosu na podatke od prije mjesec dana. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i liječnica školske medicine Ivana Pavić Šimetin za RTL je komentirala trenutnu situaciju.

- Točno prije mjesec dana imali smo 908 pozitivnih učenika i 200 djelatnika škola - došlo je do povećanja. To je povećanje nešto manje od 100 posto kod učenika i nešto više od 100 posto kod djelatnika škola. Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama - rekla je Pavić Šimetin.

Iako se nastoji što bolje provoditi epidemiološke mjere, nije moguće u potpunosti izbjeći prijenos zaraze među učenicima.

- Od 24.000 razredna odjela koje imamo, na današnji dan je u jednom razrednom odjelu šestero učenika pozitivno, u tri razredna odjela petero učenika, u devet razrednih odjela četiri i u 22 je tri učenika pozitivno. Uvijek se može spekulirati da su se jedni od drugih zarazili, ali kad je velika cirkulacija virusa u populaciji, veoma je teško utvrditi kako je došlo do zaraze i gdje se tko zarazio. Svatko od njih se mogao i negdje drugdje zaraziti, a ne baš u tom razredu. Isto tako, učenici se druže u slobodno vrijeme i to su isto načini na koji se mogu zaraziti - izjavila je Pavić Šimetin.

Mnogi tvrde da među učenicima ima mnoštvo onih asimptomatskih i prelazak na online model nastave vide kao rješenje za sprečavanje širenja zaraze.

- Još u uputama koje smo napisali i objavili krajem 8. mjeseca stavljena je mogućnost B modela, odnosno da je polovica učenika u školi, a polovica doma i da se oni izmijenjuju te mogućnost C modela, odnosno nastave na daljinu, i vrlo je jasno napisano da se to odlučuje na razini pojedine škole ovisno o situaciji u toj lokalnoj zajednici. U ovom trenu je negdje oko 65 posto u A modelu nastave, znači u učionici - rekla je za RTL Pavić Šimetin.

Bilo je najavljeno testiranje brzim antigenskim testovima u školama Međimurske županije, ali do toga na kraju nije došlo.

- Škola je mjesto gdje bi se to možda moglo provoditi, ali je način na koji se to radi u Zagrebu možda prikladniji jer je antigensko testiranje namijenjeno osobama sa simptomima, a mi smo za škole jasno napisali da učenici i djelatnici sa simptomiima ne dolaze u škole. Takvo testiranje je ipak namijenjeno općoj populaciji. Znači u školama, to nam je jedna od najvažnijih mjera, je nedolazak učenika koji imaju bilo kakve simptome koji mogu ukazivati na COVID-19 - izjavila je Pavić Šimetin.

Trenutno još neće doći do ukidanja ili pomicanja zimskih praznika.

- Zasad o tome nije bilo razgovora, ali jasno je da su i to neke opcije - zaključila je Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:06