VILI BEROŠ

‘Cijepljenje će trajati najmanje do ljeta, a sve detalje ćemo otkriti netom prije nego počne‘

Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima - smatra ministar zdravstva
Vili Beroš
 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost Dnevnika N1 televizije. Upitan hoćemo li i mi, kao i Britanci, imati svog Williama Shakespearea, odgovorio je:

- Nećemo kao Britanci tražiti poznate osobe. Mi imamo svoju strategiju koja je također temeljena na određenoj marketinškoj strategiji. Mi ćemo pri procjeni misliti na starije sugrađane koji će sigurno biti cijepljeni među prvima, rekao je.

Na pitanje kako će ići cijepljenje u Hrvatskoj, kaže:

- Znamo sve detalje, ali podijelit ćemo ih neposredno prije početka cijepljenja. Svakako će biti medijski popraćeno. Cijepljenje svakako predstavlja prekretnicu u borbi protiv koronavirusa. Neću reći da ćemo se vratiti u staro normalno, ali ćemo se vratiti u normalnije razdoblje. Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima.

Beroš je rekao i da je jedan od ciljeva kampanje koja će se provoditi upravo doprijeti do onih koji su neodlučni.

- Cijepljenje će sigurno trajati dugo, najmanje do ljeta. Imamo dovoljno vremena za razviti kampanju u punom smislu. Građani dolaze nešto kasnije na red i tada će biti potrebno pojačati kampanju.

Ministar zdravstva se osvrnuo i na cijepljenje liječnika i medicinskih sestara.

- Prema mojim spoznajama, rezultati prve ankete nisu bili dovoljno jasni. Treba imati na umu da je dosta liječnika i sestara preboljelo koronu, njih 10 tisuća i s obzirom na to da oni imaju određeni imunitet, ne moraju se odmah cijepiti, mogu i odgođeno. I za građane vrijedi isto pravilo.

Na pitanje što je s antigenskim testovima kaže:

- U ovom trenutku struka je rekla da je PCR zlatni standard i da pribrajati ove brze antigenske nije uputno. Opterećenje zdravstvenog sustava je nešto manje i to dokazuje da je PCR testiranje ipak egzaktno. Kad je riječ o ukupnom broju, i sam sam mišljenja da treba ubrajati i jedne i druge. Ali i ECDC i WHO tako ne smatraju, kazao je ministar.

- Mislim da niti u jednom trenutku Stožer nije pokazao paniku. Mi nismo imali druge mogućnosti, ako ćemo biti promišljeni, racionalni i stručni nego smanjiti mobilnost populacije, odgovorio je Beroš na pitanje o propusnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:23