NAPAD U ZAGREBU

Homofob napao ženu i dobio 300 kuna kazne, ali javio se Europski sud: ‘Platite joj 10.000 eura‘

Počinitelj je kažnjen u prekršajnom postupku za remećenje javnog reda i mira novčanom kaznom od 300 kuna
Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu
 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Još jedna zvučna pljuska hrvatskom pravosuđu stigla je iz Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Taj sud danas je objavio presudu na 30 stranica u kojoj se navodi da je hrvatsko pravosuđe u slučaju djevojke P.S povrijedilo dva članka Europske konvencije o ljudskim pravima: članak 3. koji zabranjuje nečovječno postupanje prema žrtvama kažnjivih djela i članak 14. koji zabranjuje diskriminaciju. Hrvatska država dužna je P.S. isplatiti naknadu štete od 10.000 eura i sudske troškove.

U presudi se navodi da je hrvatsko pravosuđe počinilo fundamentalne pogreške u osiguravanju zaštite ljudskih prava žrtve zločina. Ova je kvalifikacija naročito neugodna za Ustavni sud koji je zadnja instanca u Hrvatskoj koja je građanima dužna pružiti zaštitu u slučajevima kad im domaće pravosuđe svojim odlukama i postupcima povrijedi temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sve je počelo prije točno 11 godina, u noći 13. siječnja 2010.kad je P.S. s prijateljicama navratila u jedan zagrebački noćni klub.. Tamo joj se uporno "nabacivao" mladić kojeg je ona odbila. Po zatvaranju kluba P.S se s prijateljicama još kraće vrijem zadržala ispred kuba gdje joj se mladić kojeg će policija kasnije identificirati kao M.M. nastavio "nabacivati". Kad mu je rekla da je ostavi na miru jer je lezbijka i da ima djevojku, mladić je brutalno fizički i verbalno napao. Vičući "lezbijko, sve vas treba pobiti", "j... ću te lezbijko" ščepao je za obje ruke, tresnu o zid, udarao šakama po licu i čitavom tijelu, srušio na pod i nastavio udarati. Prekinuo je tek kad je jedna od prijateljica žrtve u njega uperila plinski pištolj, potom ušao u automobil i pobjegao. P.S je pozvala policiju, napadača su uhvatili zahvaljujući registarskim oznakama. Žrtvi su na hitnoj pomoći ustanovljene kontuzije i hematomi na glavi, razderotine i ozljede po licu i po vratu, kontuzije po grudima i tijelu, ozljeda oba koljena. Liječnik je povrede okarakterizirao kao lakše. Nakon ispitivanja sudionika i svjedoka policija je napadača prijavila samo prekršajno, a Prekršajni sud u Zagrebu ga je u travnju iste godine osudio za remećenje javnog reda i mira kaznivši ga novčano s 300 kuna. Žrtva P.S nije obaviještena o toj presudi pa se na nju nije mogla ni žaliti i presuda je postala pravomoćna.

Kad je shvatila da policija napadača nije prijavila kazneno, P.S je u listopadu 2010. sama podnijela prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za kazneno djelo pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede motivirano mržnjom zbog njezine seksualne orijentacije, za nasilničko ponašanje i diskriminaciji. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo je u srpnju 2011.ustvrdilo da je M.M za taj napad već prekršajno pravomoćno osuđen i primijenivši načelo "ne bis in idem", (ne možeš dvaput biti osuđen za isto djelo) odbacilo njezinu kaznenu prijavu.

P.S zatim preuzela privatni progon i sama kaznenog gonila napadača pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, ali je i taj sud u ljeto 2012. odbacio njezinu privatnu tužbu uz isto obrazloženje da je počinitelj za to djelo već prekršajno osuđen.

U Prosincu 21012. P.S se obratila Ustavnom sudu, ali je u siječnju 2013. tročlano vijeće kojem je na čelu bio Ivan Matija, a članice su mu bile sutkinje Slavica Banić i Duška Šarin, njezinu ustavnu tužbu ekspresno odbacilo uz šturo šablonsko obrazloženje da se Ustavni sud ne bavi odbačajima kaznih prijava već meritornim presudama.

Sredinom 2013.P.S. je podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava i taj sud je nakon sedam i pol godina presudio da su sve hrvatske sudske instance prekršile njezina ljudska prava. Hrvatski sudovi su, konstatirao je sud u Strasbourgu, sasvim pogrešno primijenile pravno načelo "ne bis in idem", povrijedile njezino pravo na zaštitu od nečovječnog postupanja i zaštitu od diskriminacije.

Zagrebačke odvjetnice Natalija Labavić i Ana Bandalo koje su P.S zastupale i pred hrvatskim sudovima, a zatim i u Strasbourgu ističu da je riječ o značajnoj presudi Europskog suda za ljudska prava.

Sarkastično je, kaže nam odvjetnica Labavić, da je hrvatsko pravosuđe oštrije kaznilo prijateljicu žrtve koja je pištoljem na plin prekinula napad i spriječila napadača da žrtvi nanese još teže ozljede, nego nasilnika. Prijateljica, naime nije imala dozvolu za nošenje plinskog pištolja.

"Na svim instancama u Hrvatskoj dokazivali smo da se u ovom predmetu ne mogu pozivati na načelo "ne bis in idem" jer ono u ovom slučaju nije primjenjivo. U ovom slučaju hrvatsko pravosuđe uopće nje željelo odlučivati o kaznenom djelu jer nisu željeli uzeti u obzir zločin iz mržnje koji je definitivno ovdje postojao jer je žrtva napadnuta zbog svoje seksualne orijentacije, a počinitelj je poruku mržnje poslao i svim pripadnicima LGBT populacije. Ustavnom sudu smo uzalud dokazivali da je žrtvi time onemogućen pristup sudu, zaštita ustavnog prva na pravično suđenje i drugih ustavnih prava. Hrvatska tijela na svim instancama taj element mržnje potpuno zanemaruju", kazala nam je Labavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:03