VELIKO ISTRAŽIVANJE

Hrvati otkrili koja bi kršenja epidemioloških mjera kažnjavali, a i koje mjere nikako ne žele

Velika većina građana, njih 97 posto, u potpunosti ili je uglavnom upoznata s radom i uputama stožera
Zagreb
 Goran Mehkek/Cropix

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV o stavu građana Hrvatske o aktualnim važećim epidemiološkim mjerama pokazalo je da većina ispitanika, njih 58 posto, smatra da Vlada Republike Hrvatske poduzima odgovarajuće mjere, dok 34 posto misli da da Vlada ne poduzima odgovarajuće mjere i taj broj raste. Osam posto građana ne zna ili ne može procijeniti i taj broj raste.

Mladi se protive mjerama dok umirovljenici podržavaju Vladine mjere u borbi protiv korone.

Samo 22 posto građana misli da se Vlada bori bolje od većine europskih država. Zato 53 posto misli da su Vladine mjere slične kao i u ostalim europskim državama, a u odnosu na prethodna istraživanja blago raste. Da smo lošiji od ostalih europskih država, misli 21 posto ispitanika i tu je vidljiv rast nezadovoljnika. Ne zna četiri posto građana. Iako većina građana smatra da se s koronom nosimo kao i većina Europe, umirovljenici nam, u odnosu na mlade, ipak daju višu ocjenu.

Velika većina građana, njih 97 posto, u potpunosti ili je uglavnom upoznata s radom i uputama stožera. No ima i 3 posto onih koji s odlukama nisu upoznati, kaže istraživanje Dnevnika Nove TV.

Svih uputa stožera pridržava se visokih 41 posto ispitanika. Istina, manje je to nego u ožujku. Većine uputa stožera pridržava se njih 50 posto i taj postotak raste. Dijela uputa pridržava se samo 7 posto ispitanika, a njih 1 posto ih se uopće ne pridržava.

Velika većina građana poduprla bi nošenje maski na svim javnim i zatvorenim prostorima – njih 89 posto. Također velik broj ispitanika bi podupro ograničavanje broja ljudi na svadbama, pogrebima i privatnim druženjima, njih je 81 posto. 62 posto ispitanika bi poduprlo da se zabrani rad ugostiteljima do ponoći. S druge strane većina građana ne bi poduprla lockdown, to ne želi 79 posto ispitanika, građani ne žele ni policijski sat, točnije njih 72 posto.

Ne bi poduprli potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata osim onih koji imaju terasu. To ne želi 65 posto ispitanika, a njih 59 posto ne želi da škola prijeđe na online nastavu.

Nenošenje maski na javnim i zatvorenim mjestima kažnjavalo bi 76 posto ispitanika. Isto tako, žele da se kažnjavaju ugostitelji koji rade nakon ponoći - njih je 74 posto i na kraju nepridržavanja fizičke distance 65 posto građana bi novčano kažnjavalo.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 građana od 30. listopada do 2. studenog 2020. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:45