REAGIRANJE

Hrvatski judo savez je organizirao prvo natjecanje s izračunom ugljikovog otiska

Hrvatski judo savez je 16. ožujka 2022. godine organizirao konferenciju o održivom razvoju sporta ‘JUDO – VIŠE OD SPORTA‘

Sandra Čorak

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski judo savez uputio je demantij povodom objave WRC Croatia Rallyja da će biti prvo sportsko natjecanje u Hrvatskoj s izračunom ugljikovog otiska.

"Hrvatski judo savez je 16. ožujka 2022. godine organizirao konferenciju o održivom razvoju sporta 'JUDO – VIŠE OD SPORTA' na kojoj je predstavljena studija okolišnih aspekata i izračuna ugljičnog otiska natjecanja IJF World Tour Grand Prix Zagreb 2021. Studija jerezultat višemjesečnih aktivnosti Hrvatskog judo saveza i EKONERG - Instituta za energetiku i zaštitu okoliša. Ovim putem želimo zatražiti ispravak netočnih navoda medija koji su objavili spomenute tvrdnje, kao i istaknuti da je smjer organizatora WRC Croatia Rally događanja za svaku pohvalu te nam je drago vidjeti da je još organizacija prepoznalo važnost tematike i spomenutih aktivnosti", poručila je u demantiju predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak.

Nakon Europskog kadetskog kupa u Zagrebu, na kojem je došlo skoro 700 natjecatelja iz 32 države, Hrvatski judo savez je organizirao konferenciju JUDO - VIŠE OD SPORTA, na kojoj je glavna tema bio održivi razvoj sporta te učinjeno kroz Grand Prix Zagreb 2021.

"Judo je zaista više od sporta, uključuje životnu filozofiju. Osnova ideja osnivača juda, Jigora Kana govori o tome kako se čovjekova vrijednost očituje kroz njegov doprinos društvu. Stoga se i ciljevi održivog razvoja kao što su zdravlje i blagostanje, obrazovanje, inkluzija, jednakost i održivi ekonomski rast, u velikoj mjeri poklapaju s misijom našeg sporta i Hrvatskog judo saveza. No, sami nećemo postići previše. Stoga pozivamo sve sportske saveze i organizacije da nam se pridruže u Partnerstvu za održivost kako bismo mogli postići sportske i društvene ciljeve naše zemlje. Održivi razvoj nije samo mrtvo slovo na papiru i nužno je da svi čimbenici sporta razumiju njegovu važnost i značenje u svakodnevnom bavljenju i organiziranju sporta", rekla je tom prigodom Sanda Čorak.

Završnu prezentaciju prilikom konferencije u ožujku održala je dr. sc. Morana Česnik Katulić iz EKONERG-Instituta za energetiku i zaštitu okoliša, institucije koja je bila konzultant u cijelom projektu te su napravili studiju okolišnih aspekata i izračuna ugljičnog otiska natjecanja Grand Prix Zagreb 2021.

"Pokazalo se da je praksa odvojenog sakupljanja otpada izrazito povoljna za okoliš u kontekstu emisije stakleničkih plinova. Ovom studijom po prvi puta u Hrvatskoj izračunat je ugljični otisak sportskog natjecanja koje će poslužiti kao odličan temelj za smanjenje emisije u budućnosti. Iako su brojna avionska putovanja sudionika natjecanja neizbježna, pokazalo se kako bi bilo dobro zamijeniti taj oblik transporta drugima, idealno vlakovima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:50