REPORT GOJKA DRLJAČE

Ima li vlada hrabrosti otvoriti bar terase kafića i pustiti mlade sportaše na treninge?

Postojeće epidemiološke mjere ističu 8. siječnja, a Vlada i Stožer još poduzetnicima nisu rekli što namjeravaju napraviti
 Damjan Tadic/Cropix

Udruga glas poduzetnika upozorila je kako postojeće epidemiološke mjere ističu već prekosutra, 8. siječnja, a Vlada i Stožer još poduzetnicima nisu rekli što namjeravaju napraviti, produžiti postojeće stroge mjere ili se ipak odlučiti na popuštanje mjera zbog dobrih epidemioloških podataka koji pristižu zadnjih tjedana. S opreznom na vrlo oprezne izjave iz Vlade, čini se da je vrlo vjerojatno kako će igrati na sigurno te će jednostavno produžiti mjere. No, krajnje je ozbiljno pitanje je li produživanje mjera doista opravdano ili bi se, recimo, moglo ići na otvaranje ugostiteljskih objekata s otvorenim terasama te davanje zelenog svjetla za nastavak treninga za sve mlade sportaše od kadetskih uzrasta. O novom zatvaranju županija, mjeri feudalnog karaktera i bez epidemiološkog opravdanja, vjerojatno se niti neće raspravljati. S obzirom da se otvaranje terasa ugostiteljskih objekata čini kao logična mjera barem relativne normalizacije života, ostaje za vidjeti koliki bi broj ugostitelja procijenio da im je tako nešto isplativo.

Poseban je problem u tome što se sve više čini kako izrazito stroge epidemiološke mjere nisu same po sebi nikakvo jamstvo sigurnosti.

Ako pogledamo (ispod) tablicu smrti na milijun stanovnika u Europi, uočit ćemo da su mnoge zemlje s dugim i strogim epidemiološkim mjerama vrlo visoko na toj listi epidemiološkog horora. Ako izuzmemo San Marino kao vrlo malu zemlju, uvjerljivo nagore stoje Belgija i Slovenija, a vidljivo je kako i niz naprednih zemlja s raznim lockdown pristupima nije uspio zaustaviti rast broja smrti (Italija, Češka, Britanija, Španjolska, Italija, Francuska…). Pri ovome treba zapaziti da je sada Švedska, koja je ostavila otvorenima restorane i kafiće, sada na 887 mrtvih na milijun te je tek na osamnaestom mjestu u Europi. Treba dodati kako izgleda da će Švedsku na ljestvici smrti na milijun stanovnika prestići još zemalja koje su se hvalile da su zauzdale zarazu strogim mjerama. I Hrvatska je pretekla Švedsku, te je trenutačno petnaesta u Europi po broju mrtvih na milijun. Takav visoki broj mrtvih ključni je razlog zašto vlada želi ostati oprezna.

image
Smrti na milijun

S druge strane, ako usporedimo trenutačni epidemiološki trend u Hrvatskoj s trendom u nekoliko europskih zemalja koje su imale puno jače i duže mjere, onda se vidi da je trend u Hrvatskoj trenutačno puno bolji. Češku brutalni lockdown ne spašava od novog rasta slučajeva tjedan na tjedan od 49 posto, kao niti Slovačku koja je testirala skoro cijelu populaciju (39 posto). U Sloveniji je prema zadnjem podatku taj rast na oko 16 posto, dok je Njemačka trenutačno na nula posto i malo mrtvih na milijun, ali s vrlo lošim razvojem epidemiološke situacije u pojedinim regijama (npr. Essen). S obzirom na broj slučajeva na milijun, u ovim zemljama može se pretpostaviti i različita razina okuženosti.

image
Epidemiološki trend
Johns Hopkins

Ako za Češku i Slovačku možemo reći da su više okuženosti nego Slovačka ili Njemačka, pitanje je iznova zašto rastu u broju slučajeva.

U Europi se počela razvijati teorija naznaka trećeg pandemijskog vala i novih, zaraznijih, mutacija virusa. Mutacije su u javnim raspravama najčešće spominjane u Britaniji. Ako pogledamo tu zemlju, uočit ćemo doista značajnu postotnu promjenu broja rasta slučajeva još od kraja prvog tjedna prosinca 2020., otkako su brojevi ponovo otišli u pozitivni teritorij. No, i tu se opet može postaviti pitanje, što točno jamče vrlo stroge mjere u Britaniji? Graf ispod pokazuje postotnu promjenu broja slučajeva tjedan na tjedan u Britaniji od početka listopada.

image
Postotna promjena broja slučajeva tjedan na tjedan u Britaniji od početka listopada
Johns Hopkins

S obzirom da Britanija u kontinuitetu ima osjetno strože mjere nego Hrvatska, vrlo je zanimljivo usporediti i dnevni broj novih potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika od početka listopada u Hrvatskoj i Britaniji. Može li se očigledno bolji trend u Hrvatskoj pripisati novim mutacijama virusa u Britaniji, ako ta zemlja ima osjetno jače mjere te kao se vodi računa kako se nove mutacije nisu ipak raširile po cijelom Kraljevstvu?

image
Epidemiološka situacija u tri očigledno najviše okužene županije ima vrlo dobar trend.
Velebit Ai

U Hrvatskoj je prema izjavama znanstvenika nova i navodno zaraznija mutacija (kao u Škotskoj) otkrivena na sjeveru Hrvatske. No, naša epidemiološka situacija u tri očigledno najviše okužene županije ima vrlo dobar trend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:54