USKOK-ov POUZDANIK

ISPOVIJEST HRVOJA MALEŠA 'Mamić kaže da sam cinker, ali ponosim se, razotkrio sam nogometnu mafiju'

'Vjerujem da mom sinu Marku nitko nikad neće reći da mu je otac lopov’, kazao je Hrvoje Maleš
 Klarić/CROPIX

Kad smo se prvi put čuli u utorak ujutro nešto iza osam sati, Hrvoje Maleš nije se doimao posebno uzbuđen ili nestrpljiv zbog sudske presude Željku Širiću i Nevenu Šprajceru koja je obilježila jučerašnji dan.

- Još sam kod kuće s djecom. Upravo se spreman krenuti na posao. Imam dogovor s arhitekticom o projektu na kojem radim. A što se tiče sudskog postupka, stvarno ne znam što bih vam rekao o tome i je li uopće pametno da bilo što govorim. Ne želim više otvarati tu priču, a posebno ne davati intervjue i sl. - kazao nam je Hrvoje Maleš , bivši Hajdukov predsjednik koji je kao pouzdanik USKOK-a pomogao da se razotkrije kriminal u hrvatskom nogometu.

Intervjue na tu temu nije davao. - To što sam učinio bio je pokušaj borbe protiv jednog sustava koji je bio nepravedan prema instituciji kojoj sam bio na čelu.

ŠIRIĆ: 'Neću ništa pričati, sve sam rekao u iskazu; ŠPRAJCER: 'Dokazat ću svoju nevinost!'

- Ja sam kao predsjednik Hajduka samo želio zaštititi svoj klub. To je bio jedini motiv koji me ponukao da napravim to što sam napravio. Nikakvih drugih motiva ja nisam imao - kazat će nam nešto kasnije Maleš.

Nakon što je udario na “nogometnu hobotnicu”, Hrvoje Maleš nije dobio podršku kakvu je vjerojatno očekivao. Dobio je samo stalnu policijsku pratnju. To da ga danonoćno čuva policija jer mu netko može nauditi, a samo zato što je razokrio kriminal.

- Teško mi je govoriti o tome je li mi satisfakcija ako će netko ići u zatvor. Žao mi je zbog tuđih problema. Ne mogu se tome radovati. Uopće ne želim govoriti o svemu ovome na takav način. Ponavljam, moj jedini motiv bila je borba protiv sustava koji je bio nepravedan prema Hajduku, a nikakvi privatni obračuni!

To je bilo sve što nam je želio reći Hrvoje Maleš. Pokušali smo ga dobiti i nedugo nakon izricanja presude Širiću i Šprajceru, ali njegov telefon bio je nedostupan.

Umjesto intervjua, Maleš je na koncu poslao priopćenje u kojem je napisao:

“Borio sam se protiv sustava, a ne protiv ljudi. Žao mi je što je sve to svedeno na nekakav privatni obračun između mene i Širića. To je bila isključivo borba predsjednika jedne institucije protiv anomalija u sustavu u kojim funkcionira.”

Hrvoje Maleš više nije u nogometu i možda je razumljivo to što se više ne želi vraćati na cijelu ovu priču. Otišao je iz nogometa kad je napustio funkciju predsjednika Hajduka. Bio je čelu splitskog kluba nešto dulje od godinu dana, a njegov odlazak u lipnju 2012. dogodio se samo šest mjeseci nakon što se razotkrila jedna od najvećih afera u hrvatskom nogometu.

Tada je bio na meti gradskih čelnika iz Kerumove stranke koji su ga optuživali za lošu financijsku situaciju u klubu i uvjetovali davanje kredita od 60 milijuna kuna njegovim odlaskom. Maleš se tada povukao i praktično nestao iz nogometa.

- Ne žalim ni najmanje zbog onoga što sam napravio. I kad bih trebao, bez obzira na sve rizike, još jednom bih uradio isto, prokazao bih ucjenjivače i kriminalce - znao je reći Maleš u intimnom društvu među prijateljima koji ga poznaju kao čovjeka koji je jako osjetljiv na nepravdu.

- Volio bih da kad moj sin Marko jednog dana sjedne na istočnu tribinu Poljuda i da mu nitko ne može ništa prigovoriti o očevu poštenju dok je bio predsjednik Hajduka.

Na zadnjem derbiju Hajduka i Dinama Hrvoje Maleš sjedio je s djecom u svečanom loži iza Zdravka Mamića koji ga prozvao “cinkerom” i poručio mu “zna se kako takvi završavaju...”

Nije ni primijetio transparent “Maleš samo hrabro” na sjevernoj tribini na kojoj se nalaze najvatreniji Hajdukovi navijači. - Ne bih ni vidio to da mi niste rekli - komentirao je. Uslikao je taj transparent mobitelom, a njegov sin Marko sigurno je bio ponosan na oca.

Sad se bavi nekretninama i ekologijom

Bivši bankar danas radi u agenciji za nekretnine

Maleš nije ušao u nogomet da bi se obogatio. Prije Hajduka radio je u bankarskom sektoru, magistar je ekonomije, a dolazi iz obitelji koja je svojim radom stekla solidnu imovinu.

Hrvojev uzor je njegov otac Ante Paško koji je poginuo pomažući u gradnji sestrine kuće, a bio je poznat i u svom kraju ne samo zbog vještine sviranja na diplama nego i kao vođa pokreta za očuvanje prirode. Protivio se gradnji smetišta u Lečevici, a to je misija koju je nastavio i Hrvoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:21