'KRIV VRH HNS-A'

Ispovijest šefa NK Karlovac: MAFIJA i KRIMINAL vladaju hrvatskim nogometom!

 Robert Fajt/CROPIX

Mjeseci uzaludne borbe s ovrhama, blokiranim računima, nezadovoljnim igračima i navijačima, namještenim utakmicama, korumpiranim sucima i beskrupuloznim političkim moćnicima - tako izgleda život u nogometnoj močvari iz perspektive predsjednika jednog hrvatskog prvoligaša.

Dr. Amirudin Talakić, čelni čovjek NK Karlovac , kluba koji više ništa ne može spasiti od propasti, otvorio je dušu, pričao o mafiji u svom klubu i HNS-u, o tome kako mu je nekadašnji ministar obrane Branko Vukelić zabio nož u leđa, tko je htio srušiti klub kako bi sakrio tragove kriminala, zašto je NK Karlovac redovito pobjeđivao kada su na kladionicama bili visoki koeficijenti, po što su policijski istražitelji došli u klub prije desetak dana... Jedan bivši visoki dužnosnik kluba (Šprajcer) već je pao u aferi Širić. Slijede li nova uhićenja?

O razlozima odlaska zbog kriminalnih radnji koje prevladavaju u hrvatskom nogometu Amirudin Talakić prvi put progovara u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list.

Kada je pošlo po zlu u NK Karlovac?

- NK Karlovac je nerealna ambicija užeg kruga ljudi. Za Karlovac je u redu da bude stabilan drugoligaš, i to sam govorio još kao predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije. Onda su me protuzakonito smijenili, ali to je bio politički diktat, i na moje su mjesto doveli čovjeka koji je kao dio te mafijaške strukture završio u zatvoru ( Neven Šprajcer, op. a.).

Ipak, prije osam mjeseci postali ste predsjednik kluba, jeste li izbor Branka Vukelića?

- Da, on me zamolio da preuzmem klub. Kad sam ušao u klub, shvatio sam da tamo postoji paralelni sustav upravljanja. Do ove godine nisam čak bio ni potpisnik, iako sam bio odgovorna osoba. Nisam kontrolirao financije, iako sam osobno naložio knjigovodstvenom servisu Klarena da ne može napraviti niti jednu financijsku transakciju bez mog pismenog odobrenja. Nažalost, Klarena i ljudi koji su to radili, bivši glavni tajnik Mario Novković i šef računovodstva Vlatko Ivka, o to su se oglušili. Upozorio sam na to Branka, a onda sam ja bio upozoren. Rekao mi je da sam ja predsjednik koji treba voditi računa o tome da se nabavi što veća ‘lova’, a ne da ispitujem poslovanje kluba u posljednjih pet godina. A ispitivao sam jer sam počeo pripremati dokumentaciju za proces pretvorbe građanske udruge u sportsko dioničko društvo. Prvi i osnovni uvjet za takvo što je transparentno poslovanje.

Dokle ste došli s konsolidacijom, tko vam pomaže?

- Mi već osam mjeseci postojimo bez žiroračuna. Doveo sam se u situaciju da su mi svi zabili nož u leđa.

I kako to rješavate?

- Tako što izvadim iz svojeg džepa i platim troškove. Ne smijem niti reći koliko sam dosad platio. Kanim to napustiti, sigurno ću otići, to je moja definitivna odluka.

Je li vam i Vukelić zabio nož u leđa?

- Apsolutno da. On je bio moj dopredsjednik, a nije učinio ništa. Ja razumijem njegovu bolest, ali ne razumijem da nije niti pokušao pomoći. Napisao je ostavku i uručio mi je preko svoga brata. Jedini čovjek koji je bio korektan je gradonačelnik Damir Jelić.

Kakva je bila atmosfera među igračima?

- Doveo sam se u situaciju da razgovaram s igračima koji su se upleli u nečasne radnje. Mislim da su Igor Pamić, tada već bivši trener, i Neven Šprajcer, bivši tajnik kluba, htjeli srušiti klub kako bi se svi tragovi zatvorili. Ali, prije nego što sam ja došao u klub, sve ono za što ih sumnjiče već je policija bila izuzela.

Kako se radilo u njihovo vrijeme, imate li nekih spoznaja o kriminalu?

- U Karlovcu se pričalo koji će biti rezultat utakmice, kada će Karlovac pobijediti, kakav je omjer na kladionicama itd. Kad god su ti omjeri bili visoki, Karlovac je uglavnom pobjeđivao.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:13