IVAN VRKIĆ

Jedan od naših najdugovječnijih političara najavio povlačenje: Mirna reintegracija me obilježila

Proces mirne reintegracije je svakako vrhunac moje karijere i moga političkog djelovanja, rekao je Vrkić
Ivan Vrkić
 Emica Elvedji/Cropix

Nakon parlamentarnih izbora je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić najavio da se neće više kandidirati za tu dužnost, javlja Glas Slavonije.

Vrkić se natjecao u 4. izbornoj jedinici na listi HNS-a u koaliciji s kandidatima HSS-a braće Radić, no nije uspio izboriti mjesto u Hrvatskom saboru. Dobio je tek oko 200 preferencijalnih glasova, što mu je bio jasan znak za kraj političke karijere. Građani su mu time, kaže Vrkić, poslali poruku o razlazu.

- Ivan Vrkić je integralna osoba i ja svaki izborni rezultat doživljavam jednako, ne mogu se dijeliti na više osoba. Ono što sam napravio - napravio sam, a pitanje je uvijek kako na to ljudi reagiraju. Oni imaju svoju percepciju, a njihova percepcija je poruka meni. Nakon ovih izbora i dobivenih glasova - znak je da se približavamo kraju i da ja svoj mandat, prema svojim sposobnostima i onome što činim i radim, polako, ali sigurno privodim svome kraju, rekao je.

Na pitanje jesu li ga zdravstveni problemi omeli u vođenju gradske uprave, Vrkić kaže da je morao ostati do kraja svog mandata, no sada je jasno da se više neće kandidirati.

- Što se mene tiče, ne znam tko će me naslijediti, ali, tko god to bude, može računati na to da mu želim sve najbolje.

Do kraja mandata je ostala još jedna godina, a Vrkić kaže da u tom razdoblju planira završiti velike projekte u Osijeku i podići opći standard građana.

- Primarno je da procijenimo kako će se razvijati situacija sa širenjem zaraze koronavirusom. Ako bude trebalo, ako tako situacija bude nalagala, zaustavit ćemo sve komunalne investicije kako bismo bili u mogućnosti osigurati potrebna financijska sredstva za pokriće svih onih troškova koji se odnose na činjenicu da nam gospodarstvo i poduzetništvo u takvim trenucima ne samo ne stanu nego, nasuprot tome, da se i tada razvijaju. I ta će mjera biti na snazi sve dok se ne poboljša javnozdravstvena situacija, rekao je Vrkić.

Upitan što bi iz svoje profesionalne karijere izdvojio na samom kraju, kaže da je to proces mirne reintegracije.

- U svakom slučaju to je proces mirne reintegracije, koju sam sredinom devedesetih godina odrađivao na istoku Hrvatske. To je svakako vrhunac moje karijere i moga političkog djelovanja. Ali, uz to, nisam nezadovoljan i ovim što radim kao gradonačelnik Osijeka u ova dva uzastopna mandata. Dakle, reintegracija i mandati gradonačelnika Osijeka moja su dva velika životna projekta, kaže Vrkić za Glas Slavonije.

Upitan da ocijeni Andreja Plenkovića kao šefa nove Vlade, Vrkić kaže da je 'Andrej Plenković spas za Hrvatsku'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:51