PROSVJED ISPRED DUBRAVE

Liječnici i sestre: ‘Izgaramo! Malo nas je. Ne možemo jedino mi biti covid bolnica‘

‘Pomoć koja je stigla? To je kao da za jedan požar tražite kanader, a dobijete dva čovjeka s naprtnjačama‘
Prosvjed liječnika i medicinskih sestara ispred KB Dubrava
 N1 Screenshot

Ispred KB Dubrava u petak je održan prosvjed zaposlenika - liječnika i medicinskih sestara - nezadovoljnih što se ta bolnica u cijelosti pretvara u ustanovu za liječenje covid pozitivnih pacijenata.

Od sindikalne povjerenice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u toj bolnici Ivane Suton doznaje se kako prosvjed nije organizirao ni jedan od sindikata već da se osoblje okupilo spontano kako bi izrazili nezadovoljstvo jer je situacija teška s obzirom na veliki priljev bolesnika i manjak ljudi.

Okupljenima se obratio i novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava Sivio Bašić, ujedno državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Nakon toga izvijestio je da su mu prosvjednici ukazali na probleme koji ih muče, a to su briga za njihovo zdravlje i zdravlje bolesnika, kao i nedostatak informacija.

Bašić je potvrdio kako će svi bolesnici koji ne boluju od covida, njih 80-ak, biti iz KB Dubrava prebačeni u druge zagrebačke bolnice te da će u KB Dubrava u ovom trenutku biti osigurano još 200 kreveta za covid pozitivne pacijente.

"Hoće li 'Dubrava' postati covid bolnica u ponedjeljak - ne znam, ali sigurno vam mogu reći da se od jučer više ne primaju noncovid pacijenti, kako bi Dubrava postala covid bolnica kad to bude trebalo, što će odrediti broj novooboljelih.

Napravit ćemo maksimu da pružimo maksimalno moguću zdravstvenu skrb svim pacijentima, uključujući covid pozitivine i covid negativne pacijente", kazao je

Najavio je i kako će danas popodne održati sastanak s ravnateljima zagrebačkih bolnica oko prebacivanja bolesnika u druge ustanove.

Na primjedbu da su zaposleni upravo prosvjedom iskazali nezadovoljstvo i ne žele da KB Dubrava bude covid bolnica Bašić je odgovorio kako ih razumije, ali da su zdravstveni djelatnici preuzeli taj rizik.

"Naravno da ne žele, ja ih razumijem, isto tako, nitko ne želi biti bolestan i one koji su bolesni moramo zbrinuti. To je bolest koja se prvi put pojavila i nitko nije educiran da je liječi, naravno da se ljudi boje, ali moramo znati da smo kao zdravstveni djelatnici na sebe preuzeli taj rizik", rekao je Bašić.

Bašić je izvijestio kako se radi i na tome da se osigura dovoljan broj zdravstvenih djelatnika.

"Danas je došlo pet anesteziologa, popodne će doći još četiri pulmologa, dolaze medicinske sestre. To je dinamični proces s obzirom na raspoloživost kadra u nekoj bolnici", naveo je.

Kaže kako ima dovoljno respiratora, stiglo je novih 10, a trenutno je slobodno šest respiratora.

'Ne može samo KB Dubrava biti covid bolnica'

- Hrvatska i Zagreb ne može svesti samo KB Dubravu da bude covid bolnica. Brojke rastu, enormni su priljevi, osoblja nema, deficit je sestara, liječnika, osoblja... Zaista nije u redu da jedina bolnica u Zagrebu koja pokriva enormno područje postane covid bolnica. Ono čega smo se bojali je to da cijeli objekt zgrade od danas ukidaju, a mi to ne želimo. Gdje će naši pacijenti koji su ne-covid? To su pacijenti koji leže, cijela dijagnostika, pretrage, obrade... Oni traže da život u KB Dubrava stoji. Apeliram na nekoga tko može to promijeniti. Situacija je teška. Ne može samo jedna kuća u Gradu Zagrebu participirati u liječenju covid pacijenata, rekla je medicinska sestra Verica Šeb u programu N1 televizije.

S njom se složio i Ivan Spajić iz covid centra bolnice.

- Ovo je prešlo sve mjere. Ja sam u covid centru, dolazim u noćnu smjenu, izmjenjujemo se svaka 4 sata. Svi bi trebali preuzeti. Trebamo svi zajedno podijeliti taj posao, rekao je Spajić.

Upitana o anonimnim pismima u kojima se govori o jako lošem stanju u bolnici, nedostatku hrane i lijekova i lošim uvjetima za pacijente, Verica Šeb kaže:

- Ne želim komentirati te napise. Da je teško, teško je. Mi govorimo o jednoj klinici. Zaista mislite da su pacijenti gladni, žedni i goli? Na kraju krajeva, novinari će ući unutra, vidjeti i pitati te ljude. Nitko nije izašao iz covid centra anoreksičan ili ne znam kakav. To su sramotne izjave. Postoje poteškoće, to je ogroman pogon. Pljeskala sam liječniku koji je rekao da KB Dubrava ne može snositi covid pacijente sama. Najavljivano je da ćemo dobiti pomoć, aparaturu, svašta... Hvala svima koji su nam dobrovoljno došli pomoći. To je kao da za jedan požar tražite kanader a dobijete dva čovjeka s naprtnjačama. Ja se njima zahvaljujem, ali to nije dovoljno. Kada primite 50 pacijenata na postojećih sto svaki dan, mi izgaramo, zaključila je Šeb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:52