PITANJA ZA STOŽER

Markotić: ‘Svake nedjelje idem na misu‘; Capak: ‘Vjernici trebaju mir, ja idem na dječju polnoćku‘

Alemka Markotić rekla je kako svake nedjelje ide na misno slavlje pa će tako biti i na Badnjak. Na polnoćku, onu dječju, će i Capak
Stožer civilne zaštite RH
 Zeljko Puhovski/Cropix

Nacionalni stožer je danas izvijestio da se propisane epidemiološke mjere produžuju do 10. siječnja, no neke od njih s malim promjenama.

Tako je vezano uz dosadašnju mjeru o ograničenju okupljanja vjernika na misama, prema kojoj je zabranjeno više od 25 osoba na otvorenom i više od 10 na zatvorenom neovisno o veličini crkve, odlučeno da se na Badnjak i Božić vjernicima dozvoli dolazak u crkve.

I dalje je na snazi preporuka održavanja misnih slavlja drugim kanalima, radijem, televizijom ili internetom, no 24. i 25. prosinca vjernici će moći u crkve po posebnim epidemiooškim mjerama.

HZJZ je odredio kako će se za svakog pojedinačnog vjernika trebati odvojiti 7 metara kvadratnih prostora. To neće biti potrebno da osobe iz istog kućanstva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je i zašto se donijela iznimka za crkve na Badnjak i Božić.

- Dali smo preporuku da se misna slavlja prenose drugim kanalima, no postoji potreba ljudi, duhovna potreba da odlaze u crkve i ako je to pod epidemiološkim mjerama koje osiguravaju da se ne prenosi virus, postoji način da se izračuna rizik koliki je u crkvi, a koliki za neki drugi objekt. Odlučeno je da se omogući vjernicima koji traže taj duhovni mir, da odu u crkvu, da im se to omogući dva dana, a onda se vraćamo mjeri maksimalno 25 ljudi, rekao je Capak.

Članovi Stožera upitani su i namjeravaju li ići na mise ta dva dana. Alemka Markotić rekla je kako svake nedjelje ide na misno slavlje pa će tako biti i na Badnjak. No, napominje da se nalazi među vjernicima koji mise prate ispred crkve.

- Svaki vjernik razumije potrebu biti na misi sat vremena za vrijeme Božića. To se provodi u miru, samo sat vremena, vjernici to razumiju i to treba uvažavati. Ne odnosi se to na katoličku vjeru, svi imaju svoje velike blagdane, to treba poštovati. Svake nedjelje idem na misu, stojim vani, nikad nisam vidjela kršenje mjera. Ne znam zašto je to toliki problem, rekla je Markotić.

Capak je rekao kako već 34 godine ide na dječju polnoćku pa će tako biti i ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:03