NIJE PRVI PUT

MVEP oštro osudio devastiranje spomenika hrvatskim braniteljima u Ravnom u BiH

Križevi su nakon prve devastacije ponovo postavljeni 2019. godine, a opet su uništeni prošlog vikenda
Gordan Grlić Radman
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u utorak je priopćilo da najoštrije osuđuje devastiranje spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ravnom u Bosni i Hercegovini te traži i od vlasti susjedne zemlje osudu tog čina i sankcioniranje počinitelja.

U priopćenju MVEP ističe da je to već drugi put da su nepoznati počinitelji devastirali spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na jugoistoku općine Ravno u BiH.

"Polomivši križeve postavljene 2014. godine u čast poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima specijalne postrojbe Kobac 156. makarsko-vrgoračke brigade Hrvatske vojske, nepoznati počinitelji i njihovi istomišljenici pokazali su da još uvijek nisu spremni za istinsko suočavanje s prošlošću. Ovakvi incidenti i napadi na spomen-obilježja iz Domovinskog rata raspiruju mržnju, netrpeljivost i isključivost i ne smiju se ignorirati", stoji u reagiranju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova stoga poziva nadležne institucije Bosne i Hercegovine da osude ovakve eskalacije mržnje te da pronađu i sankcioniranju počinitelje.

Spomenik u Slivnici prvi put je devastiran prije godinu i pol kada su uništena četiri velika mramorna križa i spomen-ploča postavljene u znak sjećanja na četvoricu pripadnika Hrvatske vojske poginulih na tom mjestu u srpnju 1992. godine u borni protiv srpskog agresora.

Tada su poginuli Boris Bandić, Markica Roso, Tomislav Skočibušić i Stipe Ursić.

Križevi su nakon devastacije ponovo postavljeni 2019. godine, a opet su uništeni prošlog vikenda. Policija do sada nije identificirala niti uhitila nikoga od počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:58