LINIJA ZA POMOĆ

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela osvojio europsku nagradu

NPC je anonimna linija za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima te njihovim obiteljima

Ilustracija

 Thibaut Durand/Hans Lucas Via Afp

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) osvojio je prvu Europsku nagradu za kvalitetu volontiranja mladih 2022., izvijestila je u ponedjeljak Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

NPC je anonimna linija za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima te njihovim obiteljima koja djeluje iza besplatnog broja 116 006 na čiji poziv žrtve i svjedoci mogu dobiti pravne i praktične informacije, kontakte relevantnih institucija i organizacija te emocionalnu podršku.

Od 2013. godine do danas centar je kontaktiralo preko 13 tisuća pozivatelja i pozivateljica.

Glavni pružatelji i pružateljice podrške posebno su educirani volonteri, a to su uglavnom studenti i studentice prava, psihologije i socijalnog rada koji svoja znanja, vještine i slobodno vrijeme već devet godina stavljaju na raspolaganje pozivateljima i pozivateljicama NPC-a, priopćila je Udruga.

Do danas je educirano preko 270 volontera koji su zajedno odradili više od 40 tisuća volonterskih sati.

Svjestan važnosti postojanja kontinuirane, besplatne i lako dostupne podrške te odgovornosti uloge koju imaju volonteri i volonterke, NPC ističe da aktivno radi na trajnom usavršavanju volonterskog programa, dodatnih aktivnosti te specijaliziranih edukacija.

"Drago nam je što su naš trud i kvaliteta i ove godine uočeni te što nam je dodijeljena nagrada. Iako vjerujemo da će budućnost donijeti nove i neočekivane izazove, priznanja poput ovog nas motiviraju da ustrajemo u našem radu te da promišljamo o novim, kreativnijim i učinkovitijim načinima pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima, poručili su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:23