POVRATAK JURE ŽULJA

Naglo umirovljeni šef Remetinca vraćen da iz sjene upravlja cijelim zatvorskim sustavom

Žulj je zahtjev za umirovljenjem podnio 2014., a objašnjavao ga je zamorom od stresnog i zahtjevnog posla
Jure Žulj
 Bruno Konjevic/Cropix

Bivši upravitelj zagrebačkog zatvora Remetinec Jure Žulj, koji je u studenome 2014. nakon Bandićeva izlaska iz istražnog zatvora pod nikad rasvijetljenim okolnostima naglo umirovljen, nedavno je postao savjetnik specijalist u Upravi za zatvorski sustav u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Toga studenoga 2014. Jure Žulj je zahtjev za odlazak u mirovinu, formalno gledano, podnio sam, ali je na taj potez bio primoran zbog sumnji da je kao upravitelj zatvora u Remetincu pogodovao Bandiću i pritvorenicima iz afere Agram dok su se nalazili u istražnom zatvoru. Žulj je, kao i Bandić, rođen i odrastao u hercegovačkoj općini Grude.

Promaknuće

U intervjuu koji je u studenome 2014. dao jednim dnevnim novinama, Žulj je potvrdio da Bandića poznaje od rane mladosti jer su pohađali istu gimnaziju u Grudama, ali i ustvrdio da nisu intimni prijatelji nego samo poznanici. U istom je intervjuu Žulj negirao i neslužbene informacije da je njegov odlazak u mirovinu iznuđen zbog pogodovanja Bandiću.

Svoj zahtjev za umirovljenje tada je objašnjavao zamorom od stresnog i zahtjevnog posla u zatvorskom sustavu u kojem je radio punih 30 godina. U istom je intervjuu negirao i tvrdnje svjedoka pokajnika iz istrage o takozvanoj knežijskoj mafiji, vođenoj na prijelazu iz devedesetih u 2000-e, koji su tvrdili da kriminalci u zatvorskom sustavu "imaju svog čovjeka" i da je to upravo Žulj. Te je tvrdnje nazvao izmišljotinama čije je raščišćavanje i sam uzalud tražio.

Međutim, unatoč tvrdnjama da odlazi u mirovnu jer se umorio na stresnom i zahtjevnom poslu u zatvorskom sustavu, tri godine poslije umirovljenja Jure Žulj se ponovno vratio u taj sustav.

U veljači 2018. primljen je na javnom natječaju na radno mjesto višeg stručnog savjetnika za obrazovanje zatvorenika u kaznionici u Glina, i to - na neodređeno vrijeme. Mediji koji su taj događaj zabilježili, ostali su bez odgovora na pitanje zbog čega se na radno mjesto u glinskoj kaznionici zapošljava umirovljenik iz Zagreba, a ne netko mlađi s odgovarajućom stručnom spremom.

Žulj je radio u kaznionici u Glini sve do nedavnog promaknuća na mjesto savjetnika specijalista u Upravi za zatvorski sustav u Ministarstvu uprave i pravosuđa. Da je raspoređen na novo radno mjesto, potvrdili su nam i u Službi za odnose s javnošću tog Ministarstva.

Otišao, pa se vratio

1. U studenome 2014. godine nakon izlaska zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iz istražnog zatvora pod nikad rasvijetljenim okolnostima Jure Žulj je naglo umirovljen.

2. Na taj potez je navodno bio primoran zbog sumnji da je kao upravitelj zatvora u Remetincu pogodovao Bandiću i pritvorenicima iz afere Agram.

3. U veljači 2018. primljen je na javnom natječaju na radno mjesto višeg stručnog savjetnika za obrazovanje zatvorenika u kaznionici u Glina, i to - na neodređeno vrijeme.

Zakoni i pravilnici

Upitali smo tko je točno u Ministarstvu donio odluku o Žuljevu unapređenju na visoko savjetničko mjesto, kad je točno stupio na novo savjetničko mjesto i koji su bili argumenti za njegovo napredovanje, ali na ta pitanja nismo dobili odgovore. Umjesto konkretnih odgovora, u dopisu Službe za odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa nanizali su zakone i pravilnike na kojima se temelji Žuljevo unapređenje, čime se želi sugerirati da je sve obavljeno prema propisima.

Od konkretnih pitanja koje smo uputili, odgovorili su samo na ono o Žuljevu koeficijentu koji iznosi 2,134. S obzirom na to da je u trenutku odlaska u mirovinu 2014. izjavio da ima više od 45 godina radnog staža, izračunali smo da mu je neto plaća na sadašnjem visokom savjetničkom mjestu oko 11.000 kuna.

Budući da Upravu za zatvorski sustav i probaciju trenutačno vodi mlada pomoćnica ministra Jana Špero, koja se u profesionalnoj karijeri bavila probacijom, ali ne i zatvorskim sustavom, upućeni u funkcioniranje tog sustava ističu da bi se Žulj zbog dugogodišnjeg iskustva ubrzo mogao prometnuti u stvarnog načelnika zatvorskog sustava iz sjene.

Zatvorski sustav

Neslužbeni izvori Jutarnjeg lista iz zatvorskih krugova, međutim, tvrde da u operaciji Žuljeva napredovanja na mjesto savjetnika specijalista u Upravi za zatvorski sustav i probaciju priličnih zasluga ima Osječanin, jedan od najvjernijih suradnika Branimira Glavaša i predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a, Josip Salapić. On je i u sadašnjoj Plenkovićevoj Vladi ostao na visokoj političkoj dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave na kojoj je bio i u bivšoj Vladi, iako Glavašev HDSSB na prošlogodišnje parlamentarne izbore nije niti izašao i izgubio je status parlamentarne stranke.

Salapić, osnivač HDSSB-ove famozne "sokolske garde", koji je uoči parlamentarnih izbora 2015. godine pripadnike te garde odjevene u crne odore postrojavao pred Saborom, na lanjskim je izborima za Sabor bio na listi HDZ-a.

Nije se, međutim, natjecao u slavonskoj izbornoj jedinici iz koje dolazi, nego u sedmoj koja se proteže od zagrebačkih Gajnica do Novog Vinodolskog, a uz njegovo ime nije bio istaknut naziv Glavaševe stranke. Salapić je kao šesti na listi ušao u Sabor, ali je zastupničko mjesto prepustio HDZ-u i ostao na visokoj poziciji državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave. No, za razliku od prošlog mandata, u ovome mu je kao državnom tajniku u ingerenciju dodijeljen i zatvorski sustav.

Zanimljivo je također da je u kaznionici u Glini baš u vrijeme dok je u njoj Jure Žulj bio savjetnik za stručno obrazovanje zatvorenika, na odsluženju zatvorske kazne bio osječki nogometni sudac Željko Širić. Riječ je o nogometnom sucu iz poznate afere "pošteno suđenje" koji je 2017. pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog primanja mita radi namještanja utakmica.

Odlazak na izdržavanja kazne Širić je, kao što to nerijetko čine imućni osuđenici s dobrim vezama u pravosuđu, odgađao opravdavajući se poslovnim i zdravstvenim razlozima.

Nakon što je u rujnu 2018. sud napokon odbacio njegova opravdanja, a on se nije odazvao pozivu na izdržavanje kazne, policija ga je privela, a krajem 2018. upućen je u kaznionicu u Glini u kojoj je Jure Žulj već radio kao viši stručni savjetnik.

'Žulj i Širić su se zbližili, iako su na suprotnim stranama rešetaka'

Jure Žulj i Željko Širić su se, tvrde naši sugovornici bliski zaposlenicima glinske kaznionice, iako na suprotnim stranama rešetaka - zbližili.

Niz je znakova da je osječki nogometni sudac u glinskoj kaznionici imao poseban tretman. Tjednik Nacional objavio je da je u siječnju 2020., u vrijeme odsluženja kazne u Glini, Širić poslovno aktivirao i postao prokurist privatne tvrtke Mursa d.o.o. Prema saznanjima Jutarnjeg lista, Širić već neko vrijeme ne izdržava kaznu u glinskoj kaznionici koja je zatvorenog tipa, nego mu je odobren premještaj u Lipovicu, mnogo ugodniji zatvor poluotvorenog tipa. ​

Ni sa Županijskog suda u Sisku na kojem je sudac nadležan za izvršenje Širićeve zatvorske kazne, ni iz Ministarstva pravosuđa nisu nam odgovorili kad je točno nogometni sudac dobio premještaj u poluotvoreni zatvor u Lipovici te može li prema zakonu zatvorenik tijekom odsluženja kazne biti imenovan prokuristom u privatnoj tvrtki. Sa suda nisu odgovorili, a iz Ministarstva pravosuđa uvjeravaju nas da su svi podaci o zatvorenicima "profesionalna tajna".

Kontroverzni osječki nogometni sudac - koji je, osim presude u aferi "pošteno suđenje" prijavljivan policiji i zbog obiteljskog nasilja te je uvjetno osuđen zbog bespravne gradnje na otoku Braču - dugogodišnji je prijatelj Branimira Glavaša. Je li poznanstvo Jure Žulja sa Širićem pomoglo Žuljevu usponu na utjecajnu savjetničku poziciju, možemo samo spekulirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:48