ICO MATEKOVIĆ

NOVA KARIJERA ČOVJEKA KOJI JE SUDJELOVAO U OTMICI ZAGORČEVA SINA I U ZATVORU PROVEO OKO ŠEST GODINA  U Rusiji postao svjetski prvak u hrvanju

 
Svjetsko veteransko hrvačko prvenstvo u grčko-rimskom stilu.
 Screenshot

Ivan Ico Mateković, čovjek koji je hrvatskoj javnosti najpoznatiji po sudjelovanju u otmici sina generala Vladimira Zagorca 2004. godine, sada je osvojio naslov svjetskog prvaka u veteranskom hrvanju u ruskom Permu. Mateković je inače član Hrvačkog kluba Lokomotiva Zagreb. Prošle je godine već osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu, a sada je nositelj naslova svjetskog prvaka u kategoriji 130 kg, a u starosnoj kategoriji od 41 do 45 godina, piše Zagrebački list.

Screenshot
Svjetsko veteransko hrvačko prvenstvo u grčko-rimskom stilu.

Svjetsko veteransko hrvačko prvenstvo u ruskom Permu

Screenshot
Svjetsko veteransko hrvačko prvenstvo u grčko-rimskom stilu.

Podsjetimo, Mateković je zbog otmice Zagorčeva sina (koji je tada imao 17 godina) u zatvoru proveo oko šest godina, a u srpnju prošle godine ga je policija opet uhitila zbog sumnji u sprječavanje dokazivanja kaznenog djela u jednom drugom slučaju. Istraga koju je pokušao omesti odnosi se na slučaj iz 2016., kada je iz poslovnice jedne banke na Črnomercu na prevaru odneseno oko 4 milijuna kuna. Mateković je tada uhićen jer je svjedocima koji su trebali u policiji prepoznati pljačkaše slao poruke u kojima je pisalo da još jednom razmisle o tome mogu li zbilja prepoznati te ljude.

Zagorčev maloljetni sin Tomislav otet je ispred svoje kuće na Pantovčaku u veljači 2004. godine, a pušten je poslije četiri dana kad je, nakon brojnih peripetija, njegov otac otmičarima platio 750.000 eura, polovinu traženog iznosa. Osim Matekovića, njegove braće Libera i Nikola te još nekoliko osoba, kao naručitelj otmice bio je osuđen Zagorčev prijatelj, poduzetnik Hrvoje Petrač.

Mateković je 13. srpnja 2012. godine, 11 mjeseci prije isteka kazne, uvjetno pušten na slobodu. Pravomoćna presuda od sedam godina zatvora, na koju je bio osuđen u odsutnosti, jer je bio u bijegu, bila mu je potvrđena u prosincu 2007. godine. Nakon što je na prvome suđenju osuđen u odsutnosti, Matekovića je u kolovozu 2005. locirala i uhitila specijlan policija na Bundeku te je zatražio obnovu postupka. Mateković je na ponovljenom suđenju priznao krivnju, pokušavši, međutim, od odgovornosti ekskulpirati Hrvoja Petrača. No sud im nije povjerovao te ih je osudio obojicu, a dosuđeno je i da moraju vratiti novac.

Zagreb, 260318.
Opcinski sud, Ilica.
Okrivljeni  Ivan Matekovic na pocetku sudjenja za kazneno djelo sprjecavanje dokazivanja.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Ico Mateković u sudnici zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, gdje mu se sudi za sprečavanje dokazivanja, što on u cijelosti poriče

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:17