SMRT OD COVIDA

Obuljen Koržinek: ‘Optužbe protiv Vrgoč su neshvatljive i zlonamjerne. Virus je svuda oko nas...‘

Protiv Vrgoč je podnesena kaznena prijava uz tvrdnju da je do zaraze došlo zbog navodnog nepoštivanja epidemioloških mjera u HNK Zagreb
Nina Obuljen Koržinek
 Marko Todorov/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u četvrtak zlonamjernima tvrdnje da je intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč nehajem skrivila smrt tenora Ante Topića, te apelirala da se prestanu u javnost plasirati poluinformacije i da se sjedne za stol.

"Ovo je jedna jako tužna situacija i tragični odlazak i smrt jednog pjevača iz zbora se na jedan vrlo ružan način zloupotrebljava", izjavila je Obuljen Koržinek za televiziju N1.

"Nažalost, virus je svugdje oko nas, svatko od nas se može zaraziti, sve je više ljudi koji ne znaju gdje su se zarazili, i podizati kaznenu prijavu protiv bilo koga tko je poduzeo sve mjere koje je trebao za mene je zaista neshvatljivo", dodala je.

Nakon smrti dugogodišnjeg člana Zbora HNK-a Zagreb Ante Topića, koji je preminuo od posljedica bolesti covid-19, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi protiv Vrgoč je podnio kaznenu prijavu tvrdeći da je do zaraze došlo zbog navodnog nepoštivanja epidemioloških mjera u tome kazalištu.

Ministrica je istaknula kako su procedure upućivanja osoba u samoizolaciju jasno definirane, te stoga osuđuje teze da je intendantica Vrgoč trebala samoinicijativno donositi takve odluke.

"Zaista apeliram na sve da pokušamo zadržati neku razinu komunikacije koja će u prvom redu biti utemeljena na provjerenim činjenicama i da ne dižemo tenzije. A pogotovo baratati s tezom da će se nekoga tužiti za ubojstvo iz nehaja i tvrditi u javnosti da je pokojni pjevač bio na nekom pokusu ili predstavi na kojoj uopće nije nastupio, o čemu postoji evidencija, to je zaista za svaku osudu", rekla je Obuljen Koržinek.

Naglasila je kako se tom problemu pristupilo vrlo ozbiljno, te su od HNK-a Zagreb zatražena očitovanja koja će sada biti upućena Kazališnom vijeću, a mišljenje je njezina ministarstva i dosad provedenoga nadzora da se to kazalište, kako je rekla, od samog početka pandemije u ožujku 2020., držalo svih mjera, o čemu postoje brojni podaci.

"Ja ne mogu ništa drugo napraviti nego apelirati, kao što sam apelirala i u prvom razgovoru s predstavnikom sindikata, da se ne izlazi u javnost s poluinformacijama", rekla je Obuljen Koržinek.

"Ovo je vrijeme solidarnosti, vrijeme kada je bilo kakvo plasiranje poluinformacija u društvu uopće nešto što treba osuditi. Apeliram na sve da sjednu za stol", dodala je.

Ministrica je napomenula kako je riječ o zapravo jednom jako malom broju "stalno istih ljudi" čije porive ne razumije, ocijenivši kako je "motiv tih osoba koje se s tim bave vjerojatno neki drugi".

Njezino će ministarstvo, kako je rekla, nastaviti pratiti situaciju, i to ne samo u HNK-u Zagreb, već i u svim drugim institucijama u kulturi, s čijim je ravnateljima i intendantima u stalnom kontaktu. Dodala je kako istovremeno dobiva apele od brojnih umjetnika da im se omogući nastavak rada, među kojima mnogi ovise upravo o broju prodanih ulaznica.

"Mi smo dali brojne mehanizme pomoći, međutim jako je teška situacija i na takav joj način treba i pristupati", kazala je Obuljen Koržinek.

"Najlakše bi bilo reći da svi budemo doma, da nitko ništa ne radi, da se svima isplaćuju plaće, ali svi mi imamo svoje obveze i moramo nastaviti raditi u okolnostima u kojima se može, poduzimajući sve mjere i svu brigu za zdravlje", dodala je.

Točno je da su izvedbene profesije u većoj opasnosti od drugih, naglasila je ministrica, te stoga sva nacionalna kazališta redovito testiraju sve svoje zaposlenike, apeliraju na njih da maksimalno smanje bilo kakve kontakte izvan kazališta i općenito poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi se smanjila izloženost, o čemu je Ministarstvo kulture i medija dobilo na uvid veliku količinu dokumenata izdanih s vrlo preciznim uputama.

U priopćenju objavljenom nakon anonimnog pisma djelatnika Opere HNK-a Zagreb, u kojemu se navodi kako se u tome kazalištu ne provode epidemiološke mjere te se širi zaraza covida-19, što je rezultiralo podizanjem Kaznene prijave protiv intendantice Dubravke Vrgoč, Uprava toga kazališta ustvrdila je kako su od službenog proglašenja pandemije do danas poduzete sve predviđene mjere sprječavanja širenja bolesti, te su sva postupanja bila u skladu s preporukama a optužbe za nepridržavanje mjera i nesuzbijanje i širenje zaraznih bolesti ocijenjene su zlonamjernima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:27