ZATVARAJU SE ŠKOLE

Osječka i Varaždinska već krenule online, Međimurje će odlučiti do kraja tjedna

Podaci Ministarstva obrazovanja pokazuju da je ukupno u Hrvatskoj zaraženo 1702 učenika, odnosno njih 0,37 posto
 Boris Kovačev/Cropix

Sve srednje škole u Osječko-baranjskoj županiji od danas prelaze na online nastavu. Jučer su isto učinile škole Varaždinske županije, a sudeći prema najavama, tijekom tjedna slična će odluka biti donesena i za Međimursku županiju.

Podaci Ministarstva obrazovanja pokazuju da je ukupno u Hrvatskoj zaraženo 1702 učenika, odnosno njih 0,37 posto, te da najveći broj učenika i dalje ima nastavu u školi (68 posto). O tome na koji će oblik nastave prijeći odlučuje škola u suradnji s osnivačem (Županija) i lokalnim stožerom, a to je pravilo propisano još prije početka školske godine.

Također, prema podacima Ministarstva, najviši postotak zaraženih učenika imaju Međimurska županija (0,72), Varaždinska (0,59) i Grad Zagreb (0,56), a zaraza je najmanje prisutna kod učenika Dubrovačko-neretvanske, Vukovarske, Istarske, Karlovačke, Krapinske, Zadarske i Zagrebačke županije.

Najmlađi idu u školu

Srednje škole Osječko-baranjske županije od danas pa do početka zimskih praznika 24. prosinca prelaze na online nastavu. Učenici viših razreda osnovnih škola nastavu će pohađati prema modelu B - dva tjedna u školi, dva tjedna online.

To, pak, ne vrijedi za sve osnovne škole u Gradu Osijeku, jer je dio ravnatelja škola odlučio da će se nastava i dalje odvijati prema modelu A, odnosno isključivo u školama. Razredna nastava će se, kao i dosad, u cijeloj županiji održavati u školama.

- Do ove preporuke je došlo jer su nam ravnatelji ukazali na probleme u funkcioniranju zbog povećanog broja oboljelih i onih u samoizolaciji, osobito nastavnika. Naime, 19. studenoga u školama smo imali 213 oboljelih i 1750 u samoizolaciji. Tjedan ranije bilo je manje od 100 pozitivnih i oko 750 u samoizolaciji.

Stanje u školama nije alarmantno i ono ovisi od škole do škole, ali kako bi se rasteretio zdravstveni sustav i pokušalo zaustaviti daljnje širenje virusa, posebno zbog asimptomatskih širitelja, predložili smo promjene modela. Nije riječ o zatvaranju škola, nego o privremenom rješenju da pokušamo izravnati epidemiološku krivulju - rekla je Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje.

Antun Ptičar, ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana u Osijeku, koju pohađa više od 500 učenika, rekao nam je da su oni odlučili i za više razrede ostati pri modelu A.

- Od početka školske godine imali smo četiri pozitivna učenika i jednu nastavnicu. Trenutačno nitko nije pozitivan, a u samoizolaciji je jedna nastavnica i 30 učenika, od kojih je šestero iz viših razreda. Zbog takve epidemiološke slike odlučili smo ostati pri modelu A - izjavio je.

Od 20 osječkih osnovnih škola njih sedam prelazi na B model održavanja nastave za više razrede.

Privatne gimnazije

Sve varaždinske srednje škole od jučer su na online nastavi. Načelnik Županijskog stožera Robert Vugrin kaže da su ravnatelji srednjih škola prihvatili sugestiju online nastave dok se situacija ne smiri. U škole ne idu ni gimnazijalci tri privatne varaždinske gimnazije. Na online nastavi time je ukupno 7000 srednjoškolaca. Županijski pročelnik za školstvo Miroslav Huđek kaže da osnovne škole same odlučuju o modelu nastave.

- U osnovnim školama je lakše jer su učenici iz iste sredine pa je situacija podložnija kontroli - kaže. I Međimurje se zasad odlučilo za individualni pristup, no, kako doznajemo u Stožeru, do kraja tjedna odlučit će se o prelasku na online, s obzirom da je riječ o županiji s najvećim udjelom zaraženih učenika.

- Nisu škole problem. Problem je javni prijevoz kao izvorište zaraze. Naš je prijedlog dogovoriti s ministarstvom koje ga financira da dio tog novca preusmjere roditeljima kako bi organizirali prijevoz u vlastitom aranžmanu - predlaže Blaženka Novak, županijska pročelnica za obrazovanje.

U drugim županijama odlučuju od škole do škole, a HZJZ Sisačko-moslavačke županije donio je jučer preporuku o zatvaranju svih odgojno-obrazovnih ustanova u Glini na dva tjedna.

Tisuću gimnazijalaca u samoizolaciji zbog jedne zaražene čistačice

Oko tisuću gimnazijalaca iz dvije zagrebačke škole od jučer je na online nastavi, nakon što je jednoj školskoj spremačici potvrđena zaraza covidom, a ostalo tehničko osoblje moralo je u samoizolaciju.

Riječ je o učenicima I. gimnazije i Gimnazije Tituša Brezovačkog, koje nakon potresa dijele zajednički prostor u zgradi u novozagrebačkoj Utrini. Od ukupno 22 razreda I. gimnazije, osam ih je pod mjerom samoizolacije.

- Imamo osam pozitivnih učenika, plus dvoje koji nisu povukli razrede sa sobom, jer 48 sati prije no što su dobili simptome covida nisu bili u školi. Jedna je spremačica covid pozitivna, a ostalih osam su u samoizolaciji, potvrđuje ravnateljica Dunja Marušić-Brezetić.

Gimnazija Tituša Brezovačkog podstanar je u I. gimnaziji, a kako objašnjavaju, od škole domaćina "posudili" su jednu spremačicu, pa je i njihovo tehničko osoblje u samoizolaciji. - U ovom trenutku ne možemo održavati higijenski minimum, kažu u Gimnaziji Tituša Brezovačkog. Gimnazijalci bi se na nastavu u školu trebali vratiti idućeg ponedjeljka.

U samoizolaciji je ukupno 8146 zagrebačkih učenika, a pozitivno je 549 učenika i 193 djelatnika. Zajedno s dječjim vrtićima, Zagreb u ovom trenutku ima 572 pozitivne djece/učenika, kao i 324 djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:21