BORBA S COVIDOM

Otkrivamo tko doprema cjepivo u Hrvatsku i u čijim će se komorama čuvati: Štiti i od novih sojeva

Cijepljenje će početi već za par dana, a pretpostavlja se da će ga prvi primiti netko od zdravstvenih djelatnika
 AFP, Profimedia

Nakon gotovo godinu dana teške borbe s koronavirusom Europska agencija za lijekove (EMA) jučer je odobrila uporabu prvog cjepiva protiv covida-19, i to od američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha.

U Hrvatsku će, kao i u druge europske zemlje, stići na Štefanje, 26. prosinca, a prva cijepljenja obavit će se od 27. do 29. prosinca. U sve zemlje stiže simbolična doza koja označava početak cijepljenja, a u našem slučaju riječ je o 9750 doza.

Kako doznajemo, za prijevoz je zadužen DHL, a dostavlja se avionom u pakiranju sa suhim ledom. S obzirom na to da svaka bočica cjepiva ima pet doza, u Hrvatsku stiže 1950 pakiranja koja se cijelim putem održavaju na predviđenoj temperaturi. Naime, cjepivo zahtijeva pohranu u posebnim uvjetima, u komorama na temperaturi od -70 stupnjeva Celzijevih. Za pohranu cjepiva koristit će se takve komore u tvrtki Medoka te u Imunološkom zavodu.

Distribucija cjepiva do mjesta cijepljenja također je odgovarajuće osigurana, a na mjestima cijepljenja moguća je pohrana u hladnjacima na temperaturi do +4 stupnja Celzijeva pet dana i za to vrijeme treba obaviti cijepljenje pacijenata.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i provelo je temeljitu znanstveno-stručnu ocjenu cjepiva Comirnaty te jednoglasno zaključilo da podaci o cjepivu potvrđuju njegovu djelotvornost, sigurnost i kakvoću, ocijenili su iz HALMED-a. Ravnatelj HALMED-a, Siniša Tomić, rekao je kako je pozitivno EMA-ino mišljenje potvrda da svi građani Republike Hrvatske mogu biti sigurni da će im biti dostupno djelotvorno cjepivo čije koristi nadmašuju eventualne rizike.

- Naši ocjenitelji iz HALMED-a sudjelovali su kao članovi EMA-inih znanstvenih povjerenstava i radnih skupina u ovom postupku od samog početka te dali svoj stručni doprinos u provedenoj ocjeni. Nakon što se cjepivo nađe u prometu, nastavit ćemo intenzivno pratiti učinkovitost i sigurnost njegove primjene zajedno s HZJZ-om i drugim nadležnim regulatornim tijelima u Europskoj uniji - istaknuo je Tomić.

Nova varijanta

Ipak, uz ovu veliku vijest stigla je i jedna loša, a to je bojazan da je došlo do pojave novih varijanti virusa nastalih mutacijama. Iako još uvijek nema puno znanstveno potvrđenih podataka, čini se da je novi soj bitno zarazniji, a pitamo se je li i opasniji.

No, molekularni biolozi kažu da to nije ništa neobično te da su mutacije u prirodi virusa. Što se učinkovitosti cjepiva tiče, glavno je pitanje, a na njega još nema odgovora, koliko se i gdje promijenio genom virusa. O tome će ovisiti i učinkovitost cjepiva.

Na tom tragu razgovarali smo s dr. Andrejom Ambriović Ristov s Instituta "Ruđer Bošković". Navodi kako su otkrivene mutacije u novoj varijanti virusa u Engleskoj te kako brojni znanstvenici rade na toj problematici.

Prilagodba virusa

- Mutacije u ovakvom tipu virusa su stvarno normalna stvar i neprekidno se događaju, posebice kada se radi o pandemiji i kada virusa ima u tako velikoj količini u populaciji. Što se učinkovitosti cjepiva tiče, dok god nema velikih promjena u trodimenzionalnoj strukturi proteina S, cjepiva koja se temelje na unošenju mRNA ili DNK za protein S bit će učinkovita.

Treba napomenuti da ako i dođe do neke veće promjene u virusu, vektorska cjepiva, tj. mRNA i adenovirusna cjepiva se mogu brzo i lako prilagoditi novoj antigenskoj varijanti. To je ljepota vektorskih cjepiva koja su nam i omogućila da tako brzo dođemo do učinkovitih cjepiva protiv SARS-CoV-2 - pojašnjava Ambriović Ristov.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekla je da su se vjerojatno te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, s duljim boravkom u organizamu postoji mogućnost da virus razvija određene promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira te se vjerojatno tako raširila ta varijanta virusa.

Zagrebačka zračna luka još čeka obavijest DHL-a

U Zagrebačkoj zračnoj luci "Franjo Tuđman" do jučer nisu zaprimili najavu o dolasku aviona s pošiljkom cjepiva avionom DHL-a. Tvrtka DHL na zagrebačkom aerodromu ima svoj skladišni prostor, ali prethodno mora obavijestiti aerodrom zbog obavljanja svih procedura.

Prema neslužbenim informacijama, tvrtka Pfizer ima ugovor s jednom domaćom tvrtkom za kamionski prijevoz cjepiva unutar Hrvatske hladnjačama koje mogu održavati temperaturu na -80 stupnjeva i osigurati tzv. hladni lanac koji osigurava siguran prijevoz vakcine od aviona do krajnjeg korisnika. (K. Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:27