SVE JE SPREMNO

Ovo je mjesto gdje će se u Zagrebu čuvati 80.000 Pfizerovih doza!

Stručnjaci zavoda još su u studenom obavili kontrolu. Ledenice su zaključane i obilazit će se stalno, danju i noću
Ledenice u Institutu ”Ruđer Bošković” u kojima će se čuvati cjepivo
 Marko Todorov/Cropix

Kada idućih tjedana počnu stizati veće doze cjepiva koje su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, one će se moći skladištiti na nekoliko mjesta u Hrvatskoj, među kojima je i Institut "Ruđer Bošković" (IRB) u Zagrebu, najveća hrvatska znanstveno-istraživačka kuća.

- Institut "Ruđer Bošković" zaprimio je upit Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sredinom studenoga o kapacitetima koje imamo na raspolaganju za skladištenje cjepiva na temperaturama od minus 80. Institut na raspolaganju ima kapacitet za 1000 litara na minus 80 stupnjeva, što bi, ovisno o veličini ampula, odnosno ambalaži, bio ukupan kapacitet za oko 80.000 doza - rekao nam je dr. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Minus 80 stupnjeva

- Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bili su u pregledu ledenica te izvršili uvid i potrebna mjerenja. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, ova tura cjepiva koja stiže neće se skladištiti na IRB-u jer HZJZ već za prvu turu ima osigurane kapacitete skladištenja. Ledenice su osigurane pod ključem te ih za to zadužene službe obilaze nekoliko puta dnevno, a njihov rad kontroliraju i tijekom noći - naglasio je David Smith.

Cjepivo zasnovano na glasničkoj RNK (g RNK), koje su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, mora se skladištiti na niskim temperaturama od oko minus 80 Celzijevih stupnjeva.

image
Marko Todorov/Cropix

Zbog obveze niske temperature Pfizer i BioNTech morali su utemeljiti i više distributivnih centara u SAD-u i Europi iz kojih cjepivo može najkasnije u roku tri dana doći do krajnjeg korisnika. Za cjepivo su napravljeni posebni spremnici, poput onih koji se koriste u brodskom prijevozu, a svaki će sadržavati od 1000 do 5000 doza. Za distribuciju se koriste zrakoplovi, ali i kamioni, koji bi trebali dovoziti cjepivo najbliže mjestima cijepljenja.

Kutije s GPS-om

Primjerice, predviđeni su distributivni centri u nekoliko mjesta u SAD-u te u belgijskom Puursu, gdje se cjepivo proizvodi, a iz Pfizera su još u studenome najavili da imaju stotine tisuća doza na lageru. Cjepivo stiže u posebnim, tzv. termalnim kutijama, koje ga održavaju hladnim te sadrže i suhi led, a svaka ima i GPS. Svaka ta kutija ima oko 5000 doza. Cjepivo se u kutijama može čuvati do 30 dana, ali se svakih pet dana mora dodavati suhi led. Ta kutija ne smije se prečesto otvarati, najviše dvaput dnevno.

Postoji i mogućnost da se cjepivo čuva i u običnom hladnjaku, na temperaturi od dva do osam Celzijevih stupnjeva, ali najviše do pet dana. Na temperaturi od minus 80 stupnjeva cjepivo se, pak, može čuvati i do šest mjeseci.

Ključna pitanja

Hoće li Hrvatska koristiti cjepiva svih proizvođača kod kojih je rezervirala određen broj doza?

Ne nužno. Za svako cjepivo donosit će se posebna odluka, a presudni za njezino donošenje bit će predočeni dokazi o sigurnosti pojedinog cjepiva.


Koliko se ljudi mora cijepiti da bi se ostvarila željena razina zaštite pučanstva?
Najveću razinu zaštite pružilo bi cijepljenje cijele populacije, no već bi procijepljenost 70 posto stanovništva pružila zadovoljavajuću zaštitu koja bi omogućavala povratak svakodnevnog života u normalu.

Hoćemo li imati dovoljno cjepiva da se procijepi 70 posto pučanstva?

Hrvatska je naručila ukupno 5,905.000 doza cjepiva, što je dovoljno za cijepljenje 3,402.500 osoba. Budući da se neće cijepiti djeca, bit će dovoljno cjepiva za gotovo sve punoljetne građane Republike Hrvatske.

Zašto se neće cijepiti djeca?

Cjepivo dosad nije testirano na djeci te nije poznato kako djeluje na djecu i izaziva li određene nuspojave. Budući da proizvođač ne može garantirati sigurnost primjene, Europska agencija za lijekove registrirala je cjepivo samo za starije od 16 godina. No, kako doznajemo, u Hrvatskoj će se cijepiti samo stariji od 18, odnosno punoljetna populacija.

Mogu li se cijepiti trudnice?

Isprva su i trudnice, kao i djeca, bile izuzete od cijepljenja, no prema najnovijim pokazateljima, trudnice se mogu cijepiti jer nema dokaza da cjepivo ima štetne posljedice na njih.

Zbog čega se manje od polovice liječnika dosad prijavilo za cijepljenje, u pojedinim bolnicama njih samo 30 posto?

Teško je na to odgovoriti. U strukovnim udrugama tvrde da će se na kraju sigurno cijepiti znatno veći udio liječnika, ali da se naprosto nisu prijavili u prvoj rundi, tijekom ankete koja je provođena kako bi uprave bolnica znale koliko doza cjepiva trebaju naručiti za svoje zaposlenike. Uvjerljiv odgovor o tome zašto ih se tako velik udio nije prijavio za sada nismo čuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:33