OBRAĆANJE JAVNOSTI

Plenković odgovorio oporbi, pričao o mjerama i misama: ‘Takva usporedba malo je i bezobrazna‘

Nevenka Benić radi, a proces će trajati. Žena radi, mora živjeti i primati plaću - komentirao je Plenković novu Medvedovu savjetnicu
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što je danas Nacionalni stožer civilne zaštite najavio uvođenje novih, strožih mjera za suzbijanje zaraze koronavirusom te zabranio napuštanje mjesta boravišta ili prebivališta, javnosti se obraća predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Upitan za trošak mjera za poduzetnike zbog korona krize i prognozi rasta u 2021., Plenković je rekao:

- Mi smo trenutno na 500 mil. kn. Aktivne mjere za zapošljavanje su 1,2 mlrd. kuna, tu je i novi paket mjera... Naša je poruka jasna: dok bude trajala kriza, dok ne osiguramo procijepljenost stanovništva, činit ćemo sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru. Isplatili smo 7,7 mlrd kuna plaća privatnom sektoru, o je potez bez presedana i omogućuje svima da se mogu prilagoditi. Želimo dati za plaće, za likvidnost... Radimo sve što možemo, osigurali smo i najviše sredstava iz europskih fondova u idućim 10 godina. Jedna smo od prvih zemalja koja je odluku o vlastitim sredstvima saborski već potvrdila.

Osvrnuo se na kritike oporbe i Peđe Grbina.

- Oporba je bila potučena do nogu, i krajnje desna i lijeva. To je okvir u kojem oni žive pa se još prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali van parlamentarne većine. Kad gledamo da smo mi jasno govorili na proljeće da će na jesen biti teže, da imamo znanstvene dokaze i procjene, da će sigurno biti gore, išli smo na izbore u najoportunijem trenutku. Ako oporba nema drugog argumenta osim upravljanja korona krizom, ja to razumijem. Vlada je od početka napravila sve što je mogla: od zakonskog okvira, nabavljanja zaštitne opreme, stabilnost zdravstvenog sustava...Još se nije dogodilo da netko u RH nije dobio zdravstvenu skrb. Zadržavamo i čuvamo radna mjesta i imamo sve pretpostavke da nakon što restriktivne mjere nastave s trendom blago ohrabrujućeg smanjenja novozaraženih stvoriti uvjete uz cijepljenje da se prema proljeću krećemo oporavljati. Kao što smo bili fer s oporbom, a oni svjesno troše vrijeme ujutro pa onda plaču da im je većina stavila temu kasno navečer. To djeluje smiješno. Trošite sate a onda plačete da je nešto kasno. Ni sami ne glasuju za svoju inicijativu. Neka pričaju..., kaže Plenković.

Govorio je i o propusnicama.

- Cilj mjera je smanjiti fizički kontakt. Virus se prenosi tako, to je svima jasno. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kada se to napravi, bit će manje zaraze. Studenti i srednjoškolci će biti van sustava. Apeliramo na kolektivne godišnje, i tu će se smanjiti kontakt. Ako propusnice budu smanjile međužupanijske kontakte, i tu će se smanjiti.

Odgovorio je na pitanje bi li se ovakvo stanje izbjeglo da su mjere uvedene ranije.

- Npr. Njemačka je išla u čvršće mjere, a danas bilježi 30.000 zaraženih i 800 mrtvih. Dvije su opcije, da sve zatvorimo, ili da balansiramo. A svi balansiramo. Pokušavamo održati život i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Poduzimali smo mjere po strategiji koja je adekvatna širenju epidemije. Drugi val je razoran u svim zemljama. Vidite da je splet okolnosti uvijek rezultat smanjenja. Svi moramo učiniti maksimum da nam siječanj ne bude loš.

Upitan za slučaj Nevenke Benić, Plenković je rekao:

- Ona je državna službenica koja je bila imenovana na mjesto državne tajnice. Razriješena je i vratila se na svoje službeničko mjesto. Ona radi, a proces će trajati. Žena radi, mora živjeti i primati plaću.

Osvrnuo se na projekciju HNB-a koja kaže da ćemo na razini BDP-a iz 2019. biti tek 2023. Postoji li projekcija koliko lockdown može trajati da ne budu u pitanje mirovine?

- Plaće i mirovine neće biti u pitanju ni ove ni iduće godine. Plaće i mirovine će biti tu i očuvat ćemo radna mjesta. Naći ćemo sredstva, omogućit ćemo to, radit ćemo na gospodarskom oporavku i otpornosti.

Odgovorio je i na pitanje hoće li ići na polnoćku ili na misu na Božić.

- Ako budem mogao, ići ću. To su sve spinovi. Hrvatska nastoji u ovim okolnostima voditi računa o onome što je realno moguće u ovim okvirima. Danas je stožer napravio poseban režim za Badnjak i Božić, to je ispravna odluka, velika većina vjernika je razumna. Nitko ne govori o pretjerivanju. Uz sav respekt prema ugostiteljstvu, nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. Takva usporedba je pomalo i bezobrazna, zaključio je Plenković.

Sve o novim mjerama pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:25