TRENER SVIH TRENERA

Plenković se oprostio od Ćire: ‘Njegovo znanje, postignuća i čovjekoljublje ostaju trajna inspiracija‘

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković konstatirao je da će Blažević zauvijek biti upisan u povijesti hrvatskog naroda i sporta

Miroslav Ćiro Blažević i Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković oprostio se na društvenoj mreži Twitter od preminulog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića.

- Napustio nas je Miroslav Blažević. Legendarni Ćiro, osvajač svjetske bronce iz 1998., zauvijek će biti upisan u povijesti hrvatskog naroda i sporta - ustvrdio je Plenković.

- Njegovo znanje, postignuća i čovjekoljublje ostaju trajna inspiracija budućim generacijama. Iskrena sućut obitelji - zaključio je premijer.

Blažević je preminuo u 88. godini života nakon duge i teške bolesti.

"Trener svih trenera" rođen je u Travniku 10. veljače 1935. Autor je jednog od najvećih uspjeha hrvatskog sporta, svjetske bronce iz 1998. godine.

Nogomet je igrao do 31. godine života, a nosio je dresove Dinama, Lokomotive, Sarajeva, Rijeke i na koncu Siona, a onda je u švicarskom Moutieru odlučio postati trenerom. U Švicarskoj je vodio Vevey i Sion.

Uspon je počeo 1979. godine kad je došao u Rijeku s kojom je dogurao do četvrtfinala Kupa kupova u kojemu je ispao od Juventusa. U prosincu 1980. godine prihvatio je poziv Dinama gdje se u prvom mandatu zadržao do ljeta 1983. godine. Nije to bio običan mandat, Ćiro je 1982. godine Dinamu donio naslov prvaka Jugoslavije, prvi put nakon 24 godine.

Nakon što je u idućoj sezoni osvojio jugoslavenski Kup, ‘‘Trener svih trenera‘‘, prvi je put napustio Zagreb. Karijera ga je ponovno odvela u Švicarsku, vodio je Grasshopper jednu sezonu, jednu dovoljno da se okruni naslovom državnog prvaka, a onda je nakon PAOK-a, vodio Prištinu do njene promocije u prvu jugoslavensku nogometnu ligu.

Godine 1985. počeo je njegov drugi mandat u Dinamu, ali tada nije ostvario zapažene rezultate. Uslijedio je angažman u Nantesu od 1988. do 1991. Na poziv prvog predsjednika samostalne države Franje Tuđmana, Ćiro se vratio u Dinamo po treći put u svojoj karijeri te je 1993. godine osvojio prvenstvo Hrvatske, a 1994. godine Kup. No, na kraju te sezone Ćiro je dobio novi zadatak - postao je izbornikom reprezentacije.

Plasirao se na Europsko prvenstvo u Engleskoj 1996., u kojem je Hrvatska skupinu s Turskom, Danskom (branitelj naslova) i Portugalom prošla je sa šest bodova da bi u četvrtfinalu izgubila od Njemačke 2:1.

Na klupi "Vatrenih" je vrhunac doživio 1998. u Francuskoj. Vodio je nacionalnu vrstu do bronce, prvi put u povijesti.

Reprezentaciju je ukupno vodio 72 puta ostvarivši 33 pobjede, 24 remija i 15 poraza.

Blažević je nakon toga trenirao reprezentaciju Irana, Osijek, Dinamo, Muru, Varteks, Hajduk, švicarski Neuchatel Xamax, Zagreb, reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kineski Shanghai Shenhua, U-23 reprezentaciju Kine, iranski Mes Kermana, Slobodu i Zadar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54