ODGOVOR ĐIKIĆU

Primorac: ‘Još uvijek ne mogu doći sebi. Nezamislivo mi je da je tako nešto mogao napraviti‘

Odgovorio je znanstveniku Đikiću na optužbe za sukob interesa i reagirao na njegove navode
Dragan Primorac
 Bruno Konjevic/Cropix

Profesor Dragan Primorac, član Vladina Znanstvenog savjeta, odgovorio je priopćenjem znanstveniku Ivanu Đikiću na optužbe da je u sukobu interesa.

Đikić je između ostalog ustvrdio da njegova privatna bolnica Sv. Katarina zarađuje visoke iznose tijekom korona krize prodajući građanima antigenske testove po cijeni od 350,00 kuna te da je Primorcu do omogućila Vlada.

Primorčevo pismo prenosimo u cijelosti:

'Primjetili ste da zbog sbog smirivanja stanja u znanstvenoj zajednici nisam izlazio s nikakvim komenatarima čak kad sam bio neopravdano prozvan zbog sukoba interesa. Uvijek se držim poslovice “Istina govori tiho, bez buke riječi”. S druge strane, gospodin Đikić vjeruje da neistina koja se ponovi više puta, s vremenom postaje istina.

Kad me je gospodin Đikić optužio za sukob interesa, kratko sam mu odgovorio „Niti ja, niti moji djelatnici ne poslujemo s državom, nitko od nas nije Vladinoj plaći, ne sudjelujemo u državnim natječajima, sve radimo na tržištu i Bogu hvala o nikome ne ovisimo“. Gospodin Đikić se nakon toga nije udostojao niti ispričati.

Nakon toga, ponovno me gospodin Đikić napao, jer sam s kolegama zdravstvenim djelatnicima volontirao u testiranju hrvatskih sportaša kako bi zaustavili širenje covida-19. Predsjednik HNS-a je čak dao priopćenje u kojem je rekao da je HNS kupio samo kemikalije vlastitim novcem, a da su zdravstveni djelatnici u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, bolnici Sv. Katrina i laboratoriju Genos mimo radnog vremena (kako ne bi ugrozili redovne laboratorijske aktivnosti) volontirali kako bi analizirali uzorke i pomogli hrvatskom sportu. I u ovom projektu država nije sudjelovala s jednom jedinom lipom. No, ni tada se nije ispričao niti sportašima, niti kolegama niti HNS-u.

Onda me je gospodin Đikić prozvao da sam izjavio da je virus oslabio iako su svi mediji prenijeli istinitu informaciju da sam rekao slijedeće: “Činjenica je da se nešto promijenilo. Klinička slika je drugačija. Struktura virusa se nije promijenila”, rekao je Primorac. Dakle eksplicitno sam naveo da je virus SARS-CoV-2 stabilan i da se struktura virusa nije promijenila. Apsurdno je da je gospodina Đikića nakon svih napada na mene i druge kolege prozvao i naš ugledni ekonomista Velimir Šonje i poručio mu da kolegama izmišljeno pripisuje stavove i izjave. Ni tada, zbog mira u hrvatskoj znanstvenoj zajednici nisam želio reagirati.

Međutim, jutros me duboko pogodio upravo objavljeni članak naslova 'Anatomija slučaja Đikić – medijski juriš znanstvenog križara' u kojem najbliži suradnici, mentori i prijatelji gospodina Đikića, do u detalje govore o tome što je Ivan Đikić sve radio tijekom zadnjih 20 godina, a gdje sam uz brojne druge znanstvenike i ja bio jedna od meta. Još uvijek ne mogu doći sebi jer je svaka rečenica potkrijepljena činjenicama, izjavama, referencama, novinskim citatima. Nezamislivo mi je da je tako nešto mogao napraviti. Osobno, sve mu opraštam, a i dalje ću učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje i nakon svega iziđe još jača', zaključio je Primorac.

Na pitanje o mogućem sukobu interesa koje je postavio Đikić odgovorio je i drugi član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc. Njegov odgovor u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:16