PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Sulude kombinacije, nemogući zapleti i ‘gotov posao‘ čiji se ključ krije u - toaletu transfernog gurua

Sumanut lov za ekskluzivama u nekome času se pretvori u veliku grotesku

Marcelo Brozović

 Ante Čizmić/Cropix

Gotovo je!, sav ozaren Fabrizio Romano signalizirao je ukućanima da je nakon jače kave i obilnijeg doručka uspješno odradio posao na toaletu, ali da mu nešto u tom svetom jutarnjem obredu ipak nedostaje. Izvoli dragi, dostavila mu je partnerica netom raspakiranu rolu wc-papira, dok je iza odškrinutih vrata dopirao uzdah olakšanja.

"Al ga nasssrah..."

Koju minutu kasnije polaznici resavske škole novinarstva diljem svijeta citirali su društvene mreže transfernog gurua, kojeg sada već s neskrivenim divljenjem prate milijuni followera čak i kada objavljuje vijesti o urednom stanju vlastite probave. Gotovo je, Brozović u Al Nassru, čitali smo dakle još prije tjedan dana, ali kao što vidimo Brozović je i dalje u Velikoj Gorici i nešto mu se ne žuri iz Turopolja, a još manje iz Intera. Sljedeći put kada Romano s pregačom oko struka i kuhačom u ruci pored štednjaka uzvikne ‘gotovo je!‘, prijeti nam objektivna opasnost da Brozović završi u Al Taawounu, drugom saudijskom klubu.

"Andiamo a tavola", transferni insajder pozvat će objavom na twitteru ukućane za stol ponosan na svoje lazanje, a mi ćemo izgubljeni u prijevodu prepisivati i slati Broza ili koga već treba prema Al Taawounu, jer objektivno glupo je da sve nogometne zvijezde koje ovih dana pakiramo prema Saudijskoj Arabiji završe u u uvijek istim klubovima, Al Nassru, Al Ittihadu i Al Hilalu. Šaraj malo brate, davno je rekao mudrac.

"Otkud ti odjednom taj Al Taawoun?", zanimat će ljubomornog Gianlucu Di Marzija kada sljedeći put susretne kolegu. "Imam svoje izvore", odrezat će hladno popularniji transferni šmeker zadubljen u zaslon mobitela na kojem, prema vlastitu priznanju, provodi osamnaest sati dnevno, a svejedno stigne i na toalet i u kuhinju.

Duboke dijaloge iz uvoda teksta slobodno možete, premda ne morate, shvatiti kao grotesku rođenu u glavi potpisanog novinara, jer svjedoci smo da Marcelo Brozović (i ne samo on) zaslugom eksperata na dnevnoj bazi osviće u sve luđim i nevjerojatnijim kombinacijama.

Strepnja i mučnina

Uslijed takvih objava publika svaku sljedeću noticu dočekuje negdje na granici između strepnje i mučnine. Našao se, dakle, Brozovć u tri dana na pragu transfera i godišnjeg ugovora vrijednog 20 milijuna eura, samo da bi saudijsku ponudu bacio u koš ne želeći se uopće susresti s predstavnicima kluba.

Zašto bi učinio tako nešto? Zato što je navodno čekao da Joan Laporta izmisli legitimaciju za neku matematičku akrobaciju koja se ne bi kosila s pravilima Uefina financijskog fair-playa, a njemu bi osigurala prijelaz u Barcelonu.

U međuvremenu je, ako su lagali mene i ja lažem vas, u novom nemogućem zapletu hrvatski reprezentativac Saudijcima isporučio ultimatum - dolazim za trogodišnji ugovor vrijedan 30 milijuna eura po sezoni, bogatiji za ‘signing fee‘ od 10 milijuna eura. Sa zaradom od sto milijuna eura za tri godine Brozović bi tako srušio dosadašnje rekorde hrvatskog sporta na koje pravo polažu Bojan Bogdanović i Luka Modrić.

Grozna reklama

Ali kao u groznoj reklami, nigdje kraja, jer jasno vam je da to nije sve... Al Nassr sada pristaje na Brozovićeve uvjete i zaista igraču na potpis nudi basnoslovan trogodišnji ugovor težak stotinu ‘kila‘, samo što u sljedećem twistu ne namjerava više Interu isplatiti utvrđenu odštetu od 23 milijuna eura.

Talijanskom velikanu umjesto toga ponudit će 15 milijuna eura, što priču iz voda apsurda pomalo seli na područje sumanutih konfabulacija. Dok je dolarskom novčanicom palio najskuplju kubansku cigaru, šeiku se iznenada upalila lampica i shvatio je da će Interu platiti previše.

"Stopiraj sve!" zapovijedio je suradnicima. "Ovdje nešto ne štima, zar su ovi iz Intera mene mislili izmusti kao zadnjeg naivca?"

"Gotovo je, ništa od Brozovića u Al Nassru. Ide u Manchester United", objavio je ubrzo sve ugledniji njemački ekspert za transfere poznat kao baron Münchhausen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:48