SPOMEN OBILJEŽJE

Svečano predstavljanje u Varaždinu: Nasuprot sinagogi - skulptura K19, spomen na žrtve fašizma

Skulptura je dio instalacije naziva K19, postavljene 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu
Boris Milošević
 Dragan Matić/Cropix

Na Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu, nasuprot sinagogi, u ponedjeljak je svečano predstavljena skulptura K19, autora Zlatka Kopljara, trajni spomen na žrtve fašizma u Hrvatskoj 1941.-1945., a sastoji se od opeka koje su izrađivali logoraši u Jasenovcu.

Skulptura je dio instalacije naziva K19, postavljene 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Autor je skulpturu odlučio donirati Varaždinu, a Grad je preuzeo obvezu financirati njezino postavljanje nasuprot varaždinskoj sinagogi.

Posvećena je žrtvama fašizma u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, od kojih su mnoge bile i iz Varaždina. Nakon završenih radova na postavljanju, a nekoliko dana prije svečanog predstavljanja, nepoznati je počinitelj na skulpturi nacrtao kukasti križ i slovo u, što je uklonjeno.

Na otkrivanju skulpture bio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević, koji je istaknuo da je na takvim mjestima važno okupljati se i govoriti, „ne kako bi stvarali podjele u društvu, nego kako bi sačuvali istinu i spriječili da se zlo ponovi”.

Rekao je da se današnja moderna Republika Hrvatska temelji na vrijednostima antifašizma te da je zato važno poduprijeti takve spomenike i projekte.

„Važno je da zajedno na ovakvom mjestu pošaljemo poruku da je diskriminacija, mučenje i ubijanje drugih i drugačijih nedopustivo”, rekao je Milošević i zahvalio umjetniku na inspiraciji te Gradu Varaždinu što se odvažio postaviti tu vrijednu instalaciju.

Posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za kulturu Zdravko Zima rekao je da je Njemačka 1945. bila preorana, moralno i materijalno uništena, a u deset se godina „digla u nebo i postala predvodnica Europske unije”.

Hrvatska je pak 25 godina nakon rata na istome mjestu, ocijenio je.

„Ako nam je Njemačka u mnogočemu uzor, ako Njemačka 80 godina sistematski pere nacistički veš, učinimo i mi to isto – pometimo smeće pred vlastitim vratima”, rekao je Zima.

Autor Zlatko Kopljar tom je prigodom rekao: „Mi prošlost ne možemo mijenjati i to nije uputno, mi ju moramo gledati, tumačiti upravo onako kakva je bila, iz toga nešto učiti.” Dodao je da je to ideja rada, promišljati i danas, da bismo imali bolje sutra.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok podsjetio je da je jedna od osnovnih funkcija umjetnosti provokacija u prostoru, a taj je rad, istaknuo je, u tome uspio prije nego što je uopće postavljen.

Rekao je i kako je Vrijednost skulpture je troslojna, rekao je i dodao da je u mimetičkome, prikazivačkom smislu to rad koji nas upućuje na to da sve oko nas ima funkciju golog održanja života, drugi je sloj reprezentativna funkcija umjetnosti, a treći vrijednosna funkcija umjetnosti, .

Ravnatelj varaždinskoga Gradskog muzeja Ivan Mesek rekao je da su u zločinima od 1941. do 1945. stradali mnogi Varaždinci, a najviše židovska zajednica „koja se nikad nije oporavila od tog zločina”. Dodao je da je to jedan od načina na koji se komemorira i odaje počast tim žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:12