PRVI PUT

Svom nastavnom i nenastavnom osoblju u školstvu osigurano besplatno cjepivo protiv gripe

S obzirom na sličnost simptoma covida-19 i gripe, ove je sezone cijepljenje protiv gripe izuzetno važno, stoji u dopisu Radovana Fuchsa
 Biljana Blivajs/CROPIX

Svim zaposlenicima vrtića, škola i fakulteta osigurano je besplatno cjepivo protiv gripe, nakon što je Ministarstvo zdravstva dopunilo Provedbeni program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom.

Pravo na dobrovoljno i besplatno cjepivo zatražilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a osigurano je sad svom nastavnom i nenastavnom osoblju.

Zainteresirani se mogu javiti svojim liječnicima obiteljske medicine, a ako je riječ o većem broju kandidata po pojedinim ustanovama, preporuka je da se ravnatelji jave izabranim specijalistima medicine rada ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo zbog dogovora oko kolektivnog cijepljenja.

- S obzirom na covid-19 pandemiju te sličnost simptoma koronavirusa i gripe, ove je sezone cijepljenje protiv gripe izuzetno važno - stoji u dopisu ministra znanosti Radovana Fuchsa, upućenom u ponedjeljak upravama vrtića, škola i fakulteta.

Ovo je prvi put da se svim zaposlenicima u odgoju i obrazovanju daje mogućnost cijepljenja protiv gripe. Dosad su to pravo imale samo skupine s rizikom. Ostali koji su se željeli cijepiti morali su izdvojiti 96 kuna.

A da bi svi djelatnici u odgoju i obrazovanju, zbog povećanog rizika i posebnih okolnosti u kojima se u školama izvodi nastava, trebali imati pravo na besplatno cijepljenje, upozorio je početkom ove školske godine Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod. Napomenuo je kako je prisutnost nastavnika u školama neophodna ako se školska godina želi organizirati po A i B modelu nastave. Upozoravao je kako besplatno cijepljenje svakako treba urediti prije sredine listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:16