PETI VAL U USPONU

U 10 dana omikron istisnuo deltu: Ima ga 90% pozitivnih u Zagrebu i priobalju

Liječnici ne smatraju da je dominacija nove varijante dobra vijest: kod starijih osoba ima jednako teške rezultate

KBC Split.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar Vili Beroš posjetili su splitsku bolnicu.

 Ante Cizmic/Cropix

Da se u Hrvatskoj na četvrti val korone samo nastavio peti, najbolje pokazuju brojevi. Naime, 14-dnevna incidencija covida-19 iznosi čak 1769 na 100.000 stanovnika, svakodnevno umire između 40 i 50 pozitivnih na covid, a bolnice ne mogu predahnuti jer je zauzeto sve više kreveta predviđenih za oboljele od te bolesti. Broj zaraženih raste brzinom koja potvrđuje da je, i bez sekvenciranja uzoraka, omikron sveprisutan. Potvrđuju to i analize iz velikih laboratorija, po kojima se više od 80 posto uzoraka odnosni na novi soj virusa.

- Ne treba nam sekvenciranje uzoraka kako bismo dokazali da prevladava omikron varijanta jer smo PCR probirnim testovima na pet karakterističnih mutacija za taj soj dokazali da je u Zagrebu prisutan kod više od 90 posto zaraženih - kaže dr. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za mikrobiologiju NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar". Ističe da je omikron u samo desetak dana dostigao eksponencijalni rast i istisnuo deltu. Slična je situacija i u priobalnim županijama, a u ostatku države omikron je prisutan kod 18 od 88 posto zaraženih, što znači da će uskoro biti gotovo jedina varijanta koja će biti prisutna u Hrvatskoj.

Gotovo 13.000 umrlih

- U subotu smo napravili velik broj ciljanih PCR testova na omikron, i to nasumično odabranih pozitivnih uzoraka na koronu, koji su pokazali da nema nikakve dileme da je omikron u Zagrebu u potpunosti prevladao. Naime, još prije desetak dana radili smo te probne testove samo na onim uzorcima za koje nam je epidemiološka slika govorila da bi mogli biti omikron i tada je među njima oko 25 posto bilo zaraženih novim sojem. Sad smo, pak, uzimali nasumične uzorke, a više od 90 posto bili su omikron, što znači da se novi soj nevjerojatno brzo proširio - naglašava dr. Vraneš.

Dodaje da bi moglo biti velikih problema za bolnički sustav zbog premale procijepljenosti koja je tek prešla 55 posto građana, od kojih je samo trećina dobila booster dozu. Brzom širenju omikrona značajno su doprinijelii blagdani te intenzivna druženja, pa smo još daleko od vrha ovog petog vala.

Nizak udio cijepljenih u Hrvatskoj zabrinjava stručnjake koji drže da bi to moglo dodatno povećati smrtnost. Naime, koronu je životom platilo gotovo 13.000 građana, a te crne brojke mogle bi se nastaviti. Hrvatska ima 3178 umrlih na milijun stanovnika i na devetom je mjestu po smrtnosti u svijetu dok ih, primjerice, Francuska ima 300, Danska 500, Njemačka 1500, a Italija, koja je u prvom valu teško stradala, 2500 umrlih na milijun stanovnika.

Prijeko potrebna pomoć

Naime, u Velikoj Britaniji, kao i u Italiji, Francuskoj, Portugalu, Danskoj i Njemačkoj, u kojima je procijepljenost ukupnog stanovništva i veća od 80 posto, brinu druge brige. Velik je broj zaraženih, ali uglavnom imaju blage simptome, a za kontakte karantena iznosi do sedam dana ili je nema ako se radi o cijepljenima i preboljelima prije manje od 45 dana. Glavni je razlog toga sprečavanje velikog broja izostanaka s posla.

U Hrvatskoj, pak, omikron puni bolnice, a najgore je u KBC-u Split, koji je u ponedjeljak posjetio i premijer Andrej Plenković i na mjestu se uvjerio u tešku situaciju. Naime, u KBC-u Split u ponedjeljak je bilo hospitalizirano 217 pacijenata, od kojih 49 na respiratoru.

- U bolnicu nam je danas stiglo i 18 medicinskih sestara kao ispomoć, od čega njih deset iz županijskog doma zdravlja, a po dvije iz bolnica u Karlovcu, Požegi, Biogradu na moru i Bjelovaru. Naime, i bez covida nedostaje nam medicinskih sestara, a u ovom trenutku, kad je dio naših djelatnika ili na bolovanju zbog covida ili u izolaciji, pomoć kolegica nam je nužna - kaže glavna sestra KBC-a Split Ivanka Ercegović.

Prije tjedan dana omikron činio 25 posto

U Zagrebu su prije 10 dana napravili veći broj probnih testova na sumnjivim slučajevima. Pokazalo se da je omikron u tom trenutku činio oko četvrtine svih pozitivnih uzoraka

Sada su gotovo svi pozitivni na omikron

Uzeti su nasumično odabrani testovi, bez obzira na kliničke slike, i gotovo nitko nije bio zaražen deltom. U Zagrebu je kod više od 90% testiranih dominirala nova varijanta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21