ILEGALNA BRAČKA OAZA

ZBOG OVE VILE NOGOMETNI SUDAC OSUĐEN JE NA ZATVOR Luksuzno zdanje u zaštićenoj uvali Širić je gradio tri godine

U uvali Špacamiža, oko tri kilometara udaljenoj od centra Milne na otoku Braču, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željko Širić našao je svoj raj na zemlji

U uvali Špacamiža, oko tri kilometara udaljenoj od centra Milne na otoku Braču, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željko Širić našao je svoj raj na zemlji gdje u miru i tišini može pripremati obranu protiv optužnice za uzimanje mita od 30 tisuća eura za osiguravanje “poštenog suđenja” NK Hajduku.

Obložena kamenom

Dvadesetak metara od mora sagradio je kuću od stotinjak četvornih metara, natkriveni prostor za automobil, stubište kojim se po makadamu spušta prema kući te dvorište koje je obložio kamenom. Kad smo jučer došli do kuće, jedine u toj uvali, u garaži se nalazio crni Audi osječkih registarskih tablica i pokraj njega skuter splitskih tablica. Kuća s nalazi kraju makadamskog puta i vlasniku omogućava potpuni mir i spokoj.

Da bi sve to sagradio, Širiću je bilo potrebno oko tri godine - od 2008. do svbnja 2010. godine. No, prema prema nalazu građevinskih inspektora i suca Općinskog suda u Splitu, Širić je sve to sagradio nelegalno, odnosno u zaštićenom obalnom pojasu na području od posebnog državnog interesa.

Rušenje kuće

Zbog toga je u ožujku ove godine po kaznenom nalogu u Splitu osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine, a prema neslužbenim informacijama, građevinski inspektori izdali su nalog za rušenje kuće. No, Širić se žalio na presudu te bi uskoro trebao sjesti na na optuženičku klupu u Splitu. Predviđena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Sudac Marko Rebić izdao je kazneni nalog, što znači da je Širić osuđen bez suđenja, na osnovi dokaza koje je pribavilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Jedan od dokaza bio je i nalaz građevinske inspekcije koja je utvrdila da je Širić kuću napravio u zaštićenom obalnom pojasu na području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. U slučaju gradnje u zaštićenom obalnom pojasu inspektori su dužni svoj izvještaj uputiti nadležnom Državnom odvjetništvu koje potom odlučuje hoće li se protiv bespravnog graditelja podignuti optužnica. U Širićevom slučaju utvrdili su da ima osnove, te je 28. siječnja 2013. podignuta optužnica. Iako je izdan nalog za rušenje, on se ne može sprovesti dok je u tijeku suđenje.

Nije bio jedini

Širić nije jedini koji je osuđen zbog bespravne gradnje u zaštićenom obalnom pojasu u općini Milna na otoku Braču. Splitski sudac Marko Rebić u veljači prošle godine osudio je Ivicu Markusovića, bivšeg direktora ACI-ja na devet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Optužnica ga je teretila da je u zaštićenom obalnom pojasu sagradio četiri građevine.

Markusović je tvrdio da je nevin i da je kuću sagradio njegov otac. Sudu je pokazao fotografiju iz 1965. godine, ali mu nisu povjerovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:43