NOVA RAZINA EKSTREMIZMA

Australske vlasti užasnule svoje olimpijce: ‘Drugi bi nam na povratku iz Tokija priredili doček, a mi moramo u pritvor‘

"Mi se prema svojim olimpijcima ophodimo bezosjećajno i okrutno", rekli su iz Australskog olimpijskog odbora
Australski olimpijci tijekom zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju
 Jewel SAMAD/AFP

Pravila koja kažu da neki australski sportaši koji su se natjecali na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Tokiju po povratku u domovinu moraju odraditi karantenu u trajanju od čak 28 dana naišla su na oštre kritike, a najčešće ih se naziva okrutnima, piše BBC.

Australija, naime, od svih osoba koje u državu dolaze iz inozemstva traži odrađivanje dvotjedne karantene, a sportaši koji se preko Sydneyja vraćaju u saveznu državu Južnu Australiju morat će uz ta dva tjedna odraditi i dodatna dva tjedna.

- Dok druge zemlje svojim olimpijcima priređuju slavlja, mi se prema svojima ophodimo bezosjećajno i okrutno - rekli su iz Australskog olimpijskog odbora (AOO).

- Kažnjava ih se jer su ponosno zastupali svoju zemlju na Olimpijskim igrama - dodali su iz AOO-a.

Šesnaest australskih sportaša trenutno se nalazi u karanteni u Sydneyju, glavnom gradu savezne države Novi južni Wales.

Vlada Južne Australije rekla je da su dodatni sigurnosni protokoli uvedeni zbog visokog rizika od delta soja covida-19 koji je prisutan u Novom južnom Walesu.

image
Australski olimpijci tijekom zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju
Oli SCARFF/AFP

AOO je zatražio da se ti dodatni protokoli ne primijene na olimpijce koji se vraćaju iz Tokija, no Južna je Australija taj zahtjev odbila.

- Osim što su svi naši olimpijci cijepljeni protiv covida, u Tokiju su za vrijeme trajanja olimpijade živjeli u strogo kontroliranim uvjetima i testirani su svaki dan - rekao je direktor AOO-a Matt Carroll.

- Nije nam objašnjeno zašto je naša molba da se naše olimpijce poštedi dodatne karantene odbijena - dodao je Carroll.

Šef za zdravstvena pitanja u Australskom institutu za sport David Hughes rekao je da bi 28-dnevna karantena mogla predstavljati značajan rizik za fizičko i mentalno zdravlje sportaša koji će je morati odraditi.

Australija od početka pandemije do danas zabilježila manje od 37 tisuća slučajeva oboljenja od covida-19 te manje od tisuću smrtnih slučajeva od posljedica covida. Ta država je poznata po ekstremnim mjerama suzbijanja zaraze pa savezne države svako malo uvode totalne lockdowne kad god bude registriran i najmanji broj novozaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:54