NOVI ODNOSI

Biden će u Brexitu stati na stranu EU: Ne želi rušenje sporazuma koji je Johnson ugrozio

Ako Johnson bude imao loše veze s Bruxellesom, Washington neće biti motiviran sklopiti ni dobre veze s Londonom
 Johannes Eisele/AFP

Iako administracija izabranog predsjednika Joea Bidena još nije sjela u klupe, utjecaj njegove pobjede već se osjeća na Starom kontinentu. U utorak 10. studenoga britanski Gornji dom odbio je sporni Zakon o unutarnjem tržištu. Zakon premijera Borisa Johnsona, koji je kršio međunarodni sporazum o povlačenju s Europskom unijom sklopljen prošle godine i protiv kojeg je EU pokrenula pravni postupak, oštro je među prvima napao Joe Biden još u rujnu kada je prijedlog zakona prošao glasanje u Donjem domu.

Mnogi u Downing Streetu, posebice podržavatelji Brexita, mislili su da su našli svog prijatelja u Donaldu Trumpu i nadali su se povoljnom sporazumu o slobodnoj trgovini. Voditelj stranke Brexit, Nigel Farage, u posljednjem se tjednu predizborne kampanje pridružio Trumpovoj turneji u SAD-u. Sada kad je Trump izgubio, veliki je gubitnik i njegov najbliži saveznik u Europi Boris Johnson.

Trump, koji je često ocrnjivao druge europske lidere, za Johnsona je govorio da je ''dobar momak''. Štoviše, Trump je podržao dva ključna Johnsonova politička prioriteta: Brexit i Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om, posebice ako onaj s EU ne uspije. Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om sad je upitan. Proeuropski Biden opisivao je premijera Johnsona kao "fizičkog i emocionalnog klona" Donalda Trumpa.

Proslava pobjede

Covid-19 zatvorio je pubove u irskom gradu Ballini, ali nije spriječio dom predaka Joea Bidena da u subotu slave njegovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima. Bidenov šukundjed Edward Blewitt odrastao je u Ballini, rodnom gradu Mary Robinson - prve irske predsjednice. Biden je bio poveo svoju djecu i unuke u službeni posjet Irskoj 2016. kako bi naučili više o svojim irskim korijenima.

"Irska se ponosi izborom Joea Bidena, kao što se ponosimo svim generacijama Irkinja, Iraca i njihovih predaka čiji su trud i genijalnost pridonijeli raznolikosti koja obogaćuje Ameriku", rekao je irski premijer Micheál Martin u svojoj reakciji na izbornu pobjedu Joea Bidena. Riječ je o izuzetno važnom obratu za London. Jer, Biden se protivio Zakonu o unutarnjem tržištu, ali ne samo on, nego i svi kongresnici irskog podrijetla. A takvih u Sjedinjenim Američkim Državama ima izuzetno mnogo. I bilo je više nego jasno da će, ako pobijede demokrati, dnevni red odnosa i razgovora Washingtona i Londona biti bitno izmijenjen.

Pitanje svih pitanja u tom odnosu je mirovni sporazum iz 1998. godine kojim su prekinuti sukobi u Sjevernoj Irskoj, poznat pod imenom Sporazum na Veliki petak. U postizanju tog sporazuma veliku su ulogu odigrali upravo američki Irci koji su izuzetno zabrinuti zbog same ideje Borisa Johnsona da dovede u pitanje taj zaglavni kamen irskog mirovnog procesa. Tim je sporazumom prekinut niz krvavih sukoba koji su odnijeli stotine života, a Irska republikanska armija (IRA) pretvorila se u terorističku organizaciju koja je surađivala s brojnim drugim takvim skupinama diljem svijeta.

Nakon postignutog dogovora o primirju i IRA se smirila pa su se izgubile veze s drugim teroristima. Irski su pregovarači odigrali veliku ulogu i u kreiranju mira u španjolskoj pokrajini Baskiji. Jedan od ključnih elemenata Sporazuma je ukidanje fizičke granice između Sjeverne i Republike Irske. Kako bi sačuvala taj model, EU je tijekom pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom uvela sustav "zaštitnog mehanizma" koji bi jamčio da granica ne bude, a da se trgovina može odvijati u skladu s međunarodnim pravilima.

Johnson to ruši svojim zakonskim prijedlogom. Biden je zabrinut i da će zakon imati negativan utjecaj na irsko gospodarstvo, kako u Republici tako i u Sjevernoj Irskoj. Ova potonja je gotovo vitalno ovisna o slobodnoj trgovini s ostatkom Irskog otoka koji predstavlja njezino ključno tržište.

Klorirana piletina

Sve to će vrlo vjerojatno imati izravne posljedice na pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD-om. Naime, Johnson je obećao svojoj javnosti da će s Washingtonom sklopiti "najbolji mogući sporazum", ali se zatim pokazalo da pregovori baš i ne idu u tom smjeru - primjerice, sporazum koji je potpisao s Japanom je samo kopija onoga koji EU ima s Tokijem. Njegov prijatelj Trump inzistirao je da Kraljevina prihvati uvoz klorirane piletine čemu se svi na Otoku snažno protive.

Sada je situacija još teža jer će Biden i njegova administracija imati nove zahtjeve, a poznato je da su demokrati manje skloni sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini od republikanaca. I tako sada u Londonu raste pritisak na Johnsona zbog njegovih prijetnji da će 31. prosinca ove godine napustiti EU bez trgovinskog sporazuma. Jer, ako Johnson bude imao loše veze s Bruxellesom, Washington neće biti motiviran sklopiti ni dobre veze s Londonom.

Bez obzira na "posebne odnose" koje imaju SAD i Kraljevina. Zajednički jezik Johnsonova bi administracija s Bidenom mogla pronaći u pitanjima koja uključuju borbu protiv klimatskih promjena i upravljanje iranskim nuklearnim sporazumom kojem se Biden planira vratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:20