MR BEAN ILI MR BOND?

Bivši američki marinac osuđen na 16 godina prisilnog rada u ruskoj koloniji: ‘Podmetnuli su mi!‘

Whelan je u uhićen u hotelu oči jednog vjenčanja, a ruska tajna služba kod njega je našla USB koji sadrži popis tajnih agenata
Paul Whelan
 Kirill Kudryavtsev

Paul Whelan, bivši američki marinac, osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada u Rusiji! Nesretni Whelan inače posjeduje britansku, irsku, kanadsku i američku putovnicu, a Rusi su ga optužili za špijunažu.

Whelan je proteklih godina bio česti posjetitelj u Rusiji gdje je, kako sam kaže, stekao puno prijatelja, ali njegovo uživanje u čarima Moskve naprasno je prekinuto 2108. godine u jednom luksuznom hotelu u ruskoj prijestolnici. Whelan je navodno tamo išao na nekakvo vjenčanje, ali ruska tajna služba kod njega je našla USB koji sadrži popis tajnih agenata.

image
Paul Whelan
Kirill Kudryavtsev


Whelan od početka procesa tvrdi da je nevin i da mu je USB podmetnuo čovjek koji radi za ruski FSB, a za kojeg je mislio da je prijatelj. Tijekom sudskog procesa Whelan je u jednom od svojih rijetkih obraćanja rekao da je žrtva 'apsurdne političke otmice' i da je Rusija zamijenila 'Mr Beana za Jamesa Bonda'.

Budući da su detalji slučaja bili tajni, ne zna se kakve je informacije Whelan navodno tražio, za koga i zašto. No, on tvrdi da je nevin i da ništa ne skriva. BBC-jeva novinarka je svojevremeno izvještavala da joj je, dok su ga u lisicama odvodili iz sudnice, pokušao dobaciti kopiju sudskog spisa. Ulovio ga je zapadni diplomat, ali informacije su ionako povjerljive...

image
Paul Whelan
Kirill Kudryavtsev


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:14