OSJETLJIVA PITANJA

Boris Johnson kategorički ustvrdio: ‘Žena se ne može roditi s penisom! Postoji suštinska razlika...‘

Njegovi politički suparnici, Laburisti, izloženi su valu kritika zbog toga što se odbijaju javno izjasniti o transrodnim pitanjima

Boris Johnson

 Profimedia

- Žene se ne mogu roditi s penisom - kazao je britanski premijer Boris Johnson, podržavajući odluku da se transrodnim ženama zabrani natjecanje u natjecateljskom plivanju, piše Telegraph.

Premijer je rekao da ne vidi "nikakva razloga za neslaganje" s odlukom krovne svjetske plivačke organizacije FINA-e koja je zabranila svim transrodnim sportašicama, a koje su proživjele pubertet kao muškarci, da se natječu u ženskim disciplinama.

Upitan može li se žena roditi s penisom, premijer Johnson je kategorički odgovorio: "Ne može ako nije muškarac", dodajući da postoji razlika između žena i trans žena.

Podsjetimo, prošloga tjedna FINA je objavila da će se odsad samo transrodne plivačice koji su tranziciju učinile do 12. godine moći natjecati u ženskim disciplinama. Presuda je uslijedila nakon što je plivačica Lia Thomas postala prva transrodna osoba koja je osvojila titulu na najvišoj razini američkog sveučilišnog sporta.

I ostala britanska krovna sportska tijela sada su suočena s pritiskom da reformiraju svoju politiku. Biciklistički savez već je suspendirao svoju politiku uključivanja transrodnih osoba u natjecanja dok se ne obavi revizija, a isto se sprema učiniti i čelna atletska organizacija, doznaje Telegraph.

Tijekom svog posjeta Ruandi, premijer Johnson je rekao: "Izuzetno je važno da kao društvo imamo što više razumijevanja za one drugačije. Uvijek sam se zalagao za takav pristup. No kada se počnete kretati s pitanja seksualnosti na pitanja roda, počinjete nailaziti na određene probleme."

Britanski premijer je kazao i da ga kod pitanja transrodnih osoba brinu tri problema; dob u kojoj se ljudi smatraju sposobnima za tranziciju, pitanje sigurnosti žena u prisutnosti transrodnih osoba i poteškoće sa sportskim natjecanjima.

- Sve su to vrlo teški problemi i morate biti vrlo osjetljivi kada se bavite tim pitanjima - objasnio je Johnson.

Njegovi politički suparnici, Laburisti, piše Telegraph, izloženi su valu kritika zbog toga što nisu ujednačili stavove o transrodnim pitanjima. Ta je tema uzrok podjela među laburistima već godinu dana, a sve je kulminiralo kada je predsjednik britanske Laburističke stranke Sir Keir Starmer kazao da njegova stranačka kolegica Rosie Duffield "nije u pravu kada tvrdi da su žene samo one osobe koje imaju maternicu".

I Yvette Cooper i Anneliese Dodds, dvije vrlo utjecajne zastupnice laburista, odbile su dati definiciju žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:58