ŠTO SE TO DOGODILO?!

Cijeli svijet bruji o šahovskom skandalu: Svjetski prvak odigrao jedan potez i ugasio računalo!

Potez bez presedana povukao je, tvrde neki, jer je posumnjao da je njegov protivnik varao zbog čega ne želi igrati protiv njega

Hans Niemann, Magnus Carlsen i komentatorica Tania Sachdev tijekom meča

 Twitter/Chess24

Magnus Carlsen predao je online partiju šaha protiv Hansa Niemanna nakon što je povukao samo jedan potez, ponovno potaknuvši kontroverznu svađu između dvojice igrača, puiše Guardian.

Dvojac je u ponedjeljak igrao na Julius Baer Generation kupu, što je njihov prvi susret nakon pobjede Amerikanca Niemanna nad Norvežaninom Carlesonom na Sinquefield kupu ranije ovog mjeseca. Obojicu igrača se moglo gledati putem video linka tijekom prijenosa uživo na kanalu Chess24.

Nakon što je povukao prvi potez s crnom figurom, svjetski prvak se brzo povukao i prekinuo video prijenos igre, a Niemann - koji je igrao s bijelim figurama - ubrzo je napravio isto.

‘Magnus Carlsen je upravo predao meč. Ustao je i otišao‘, kazala je komentatorica kanala Chess24, ujedno i šahovska prvakinja, Tania Sachdev.

‘Ugasio je kameru i to je sve što znamo zasad. Pokušat ćemo doznati nešto više.‘

19-godišnji Niemann je iznenadio Carlsena pobijedivši ga na 500.000 dolara vrijednom turniru u St. Louisu, no Carlsen se tada dramatično povukao s natjecanja. Svoju je odluku objavio putem Twittera, gdje je priložio i video isječak nogometnog trenera Joséa Mourinha u kojem ovaj kaže: ‘Ako progovorim, u velikoj sam nevolji.‘

Norvežanin nije dalje komentirao slučaj, no najbolji svjetski brzopotezni igrač, Hikaru Nakamura, tvrdi kako se povukao jer je Carlsen posumnjao da je Niemann ‘vjerojatno varao‘. Nakamura je također otkrio da je Amerikanac prethodno dobio zabranu najpoznatije svjetske šahovske web stranice, Chess.com.

Niemann uporno odbacuje tvrdnje o varanju na Sinquefield kupu, no priznao je da je u prošlosti znao varati tijekom natjecanja - prvi put kao 12-godišnjak na online turniru, a zatim i kao 16-godišnjak dok je preko streaminga igrao mečeve koji se ne ocjenjuju.

‘Nikad nisam varao u šahu uživo‘, kazao je Niemann i dodao da je čist i da je spreman igrati ‘gol u zatvorenoj kutiji bez ikakvog elektroničkog prijenosa‘ kako bi dokazao svoju nevinost.

Iako su se obojica igrača vratila odigrati svoj idući zakazani meč u ponedjeljak, Carlsenov neočekivan potez potresao je šahovski svijet.

‘Ovo je bez presedana. Jednostavno ne mogu vjerovati. Zar se to doista dogodilo?, kazala je Sachev.

‘Magnus jednostavnmo odbija igrati protiv Hansa. Igrat će na turniru, ali poručuje: ‘Neću igrati protiv njega.‘ To je prilično snažna poruka.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:55