Šahovska afera

Dokazali da je varao u više od 100 partija, a sada se javio i dao intervju od 60 sekundi: ‘Ova partija sve dokazuje!‘

U manje od 60 sekundi prekinuo je intervju. To je ujedno bilo i njegovo prvo javno obraćanje nakon skandala koji se dogodio 7. rujna

Hans Niemann

 Lennart Ootes/saint Louis Chess Club/Lennart Ootes/saint Louis Chess Club

Devetnaestogodišnji šahist u usponu, Hans Niemann, konačno se oglasio o skandalu koji se dogodio prije mjesec dana kada ga je svjetski prvak Magnus Carlsen optužio za varanje. U utorak je stranica Chess.com napravila istragu kojom su utvrdili da je Niemann varao u više 100 online partija šaha. Samo dan nakon, pobjedio je petnaestogodišnjeg Christophera Yooa na američkom prvenstvu u šahu i poručio da je njegova pobjeda poruka svima koji su sumnjali.

- Mislim da ova partija govori sama za sebe i da je pokazala kakav sam šahist. Bez obzira na pritisak, igrat ću najbolje što mogu. To je sve što imam za reći jer je ovo bila predivna partija koju ne moram opisivati, rekao je Niemann za BBC.

U manje od 60 sekundi prekinuo je intervju. To je ujedno bilo i njegovo prvo javno obraćanje nakon skandala koji se dogodio 7. rujna. Tada je priznao da je varao dva puta, u dobi od dvanaest i šesnaest godina, na platformi Chess.com, ali nikada na natjecanjima i turnirima.

image

Hans Niemann

Quentin Bassetti/Hans Lucas Via Afp

Dodao je tada da je voljan igrati gol kako bi dokazao svoju nevinost te je optužio Carlsena i Chess.com za pokušaj uništavanja karijere. Skandal je započeo prošli mjesec kad je 31-godišnjeg Carlsena, kojeg mnogi smatraju najvećim šahistom na svijetu, Nieman porazio u trećem kolu Sinquefield Cupa.

Norvežanin je Niemanna prošli tjedan otvoreno optužio za varanje, nakon razdoblja od dva tjedna kad je na prevaru ukazivao provocirajućim objavama na društvenim mrežama. U utorak je Chess.com svojom istragom utvrdio da je Niemann varao puno češće od onog što je priznao, kao i da se varao na turnirima s novčanim nagradama i protiv poznatih suparnika.

Chess.com pronašao je nelogičnosti u Niemannovom napretku jer je u samo dvije godine s osamstote pozicije, došao u top 50 šahista na svijetu. Na stranici navode kao je to najbrži napredak u suvremenom šahu, do kojeg uglavnom dolazi kasnije u životu s obzirom na to da mu je tek osamnaest godina. Unatoč tome, nisu pronašli nikakve dokaze o varanju u njegovoj partiji s Carlsenom.

Profesor Kenneth Regan, svjetski stručnjak za varanje u šahu, napravio je samostalnu analizom kojom također nisu pronađeni dokazi o varanju. Od 2006. godine i afere "Toiletgate" nije se dogodio šahovski skandal na ovoj razini natjecanja. Te su godine Veselin Topalov i njegov tim optužili Vladimira Kramnika za varanje zbog njegovih sumnjivih odlazaka u toalet. Regan ni tada nije pronašao znakove prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:46