PRIPREME ZA OI

Francuska testira novi sustav protiv dronova, čuvat će ključne objekte: ‘Platili smo 350 milijuna eura‘

Zadaća protudronskog sustava je otkrivanje i neutraliziranje neovlaštenih bespilotnih letjelica

Na fotografiji: presretač dronova

 Lou Benoist/Afp

Francuska će na Svjetskom prvenstvu u ragbiju sljedećeg mjeseca testirati sustav protiv dronova dizajniran za sprječavanje terorističkih napada iz zraka.

Zadaća protudronskog sustava je otkrivanje i neutraliziranje neovlaštenih bespilotnih letjelica, koje su francuske vlasti identificirale kao jednu od najvećih prijetnji sportašima i gledateljima na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine. Stručnjaci za sigurnost strahuju da bi teroristi mogli koristiti bespilotne letjelice za izvođenje nadzora prije napada ili bacanje prljavih bombi, odnosno eksploziva koji je okružen radioaktivnim materijalom.

"Glavna teroristička prijetnja na Olimpijskim igrama je dron s eksplozivom koji ide prema gledateljima, timu ili prema ceremoniji otvaranja", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, prenosi britanski Times.

Sustav protiv dronova sastoji se od presretača koji može detektirati kut približavanja drona, radara od 360 stupnjeva i optičkog sustava dizajniranog da omogući operaterima da vide objekte na nebu. Sustav također ima ometač koji može spriječiti upravljanje dronom sa zemlje. Francuska vojska je šest sustava protiv dronova platila 350 milijuna eura, a kupila ih je od francuske obrambene kompanije Thales.

Vojska će sustav trenirati otprilike 200 sati tijekom trajanja Svjetskog prvenstva u ragbiju koje počinje 8. rujna. Francuska vojska od Thalesa je također nabavila dron presretač koji može letjeti do 105 km/h i uhvatiti bespilotne letjelice u mrežu, kao i lasere koji mogu uništiti dronove na udaljenosti od jednog kilometra.

Osim toga, Francuska će rasporediti 35.000 policajaca i vojnika kako bi zajamčila sigurnost ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, koja bi trebala prolaziti preko rijeke Seine. Očekuje se da će se oko pola milijuna gledatelja okupiti duž rute od šest kilometara kako bi gledali sportaše i izaslanstva kako plove u brodovima od mosta Austerlitz do podnožja Eiffelova tornja.

Francuska vlada zatražila je od policijskih snaga u Europi da pojačaju razmjenu obavještajnih podataka o pojedincima koji bi mogli predstavljati terorističku prijetnju kako bi spriječili njihov dolazak na francusko tlo. Francuska je također zatražila od Europske komisije da se dopusti ponovno uspostavljanje graničnih kontrola tijekom trajanja Olimpijskih igara i Svjetskog kupa u ragbiju za ljude koji dolaze iz zemalja unutar schengenskog područja.

Francuska bilježi najmanje jedan teroristički napad svake godine od 2007. godine. Više od 270 osoba je poginulo, a 1200 ih je ozlijeđeno u terorističkim napadima u toj zemlji od 2012. godine. Sigurnosna služba Francuske zadužena za unutarnju sigurnost DGSI procjenjuje kako je sposobnost Islamske države za napade oslabljena vojnim neuspjesima u Siriji i Iraku, ali da "volja Islamske države da ponovno uspostavi ovu sposobnost ostaje netaknuta".

Agencija DGSI posebno je zabrinuta zbog 270 osoba koje su ranije bile u zatvoru zbog kaznenih djela terorizma, a koje su oslobođene u Francuskoj u posljednje tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:37