POGREB

Giscard d‘Estaing ispraćen na posljednji počinak u uskom krugu obitelji i prijatelja

Bivši francuski predsjednik bio je ključni kreator europskih integracija i postavio temelje zajedničkoj europskoj valuti
Valery Giscard d'Estaing 
 Lemouton Stephane/abaca/Abaca Press/Profimedia

Bivši francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing, čije je predsjedanje ostalo upamćeno po modernizaciji francuskog društva, ispraćen je u subotu na posljednji počinak u krugu obitelji i vrlo uskog kruga prijatelja.

Giscard d'Estaing je preminuo u srijedu u 94. godini života od posljedica covida-19, a želja bivšeg predsjednika koji je vodio Francusku od 1974. do 1981. je bila da se pogreb održi u najužem krugu obitelji i prijatelja.

Pogrebu u gradu Authonu, u regiji Loire u središnjoj Francuskoj, nazočilo je oko 40 ljudi, za razliku od svečanog i raskošnog posljednjeg ispraćaja Jacquesa Chiraca 2019. kojemu su počast odale tisuće ljudi i brojni svjetski čelnici na ceremoniji u pariškoj crkvi Saint Sulpice.

Tada su se u crkvi na Lijevoj obali Seine okupili svi bivši, živući predsjednici države, uključujući i Giscard d'Estainga. Bilo je to njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti.

"Predsjednik Giscard je želio pogreb u strogoj privatnosti s obitelji", rekao je njegov sin Henri Giscard d'Estaing.

Uz policijsku gardu, njegov lijes, omotan francuskom zastavom i zastavom EU-a, unesen je u crkvu Saint Hilaire, u Authonu.

Francuska će u srijedu danom žalosti, koji je proglasio predsjednik Emmanuel Macron, odati počast bivšem šefu države.

Za predsjednika je Giscard izabran u svojoj 48. godini, a na vlast je došao nakon godina degolističke vladavine te pritom nastojao liberalizirati gospodarstvo i društvene stavove.

Bio je također ključni kreator europskih integracija.

U Europi je uspostavio blizak odnos s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom i zajedno su postavili temelje jedinstvenoj valuti eura, uspostavljajući Europski monetarni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:20