IZBORI U MOSTARU

Gradonačelnika će vjerojatno imenovati Bošnjaci, a treba biti ‘simbol jedinstva‘

Jučer su objavljeni rezultati prebrojavanja poštanskih glasova koji su potvrdili da je relativni pobjednik HDZ BiH
 Elvis Barukcic/AFP

Pribrajanjem glasova iz inozemstva HDZ BiH pojačao je prednost na izborima u Mostaru, no potpredsjednik SDA Denis Zvizdić poručuje da natpolovičnu većinu imaju dvije bošnjačke koalicije pa je moguće da gradonačelnika izabere većinski bošnjačka Koalicija za Mostar, koja će s BH Blokom imati 18 vijećnika.

Konačni rezultati izbora u Mostaru bit će poznati 20. siječnja 2021. Nakon toga slijedi implementacija rezultata, a Koalicija za Mostar i BH Blok imaju dovoljno glasova "za izbor gradonačelnika Mostara koji će biti sinonim jedinstvenog, prosperitetnog i europskog grada", istaknuo je potpredsjednik SDA i dopredsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić. U Gradsko vijeće Mostara bira se 35 vijećnika: 13 s jedinstvene gradske liste, a 22 s izbornih gradskih područja.

"Ostajte ovdje"

Prema dosadašnjim rezultatima, HDZ BiH ima 13 vijećnika, a SDA 12 vijećnika. BH blok ima šest, Hrvatska republikanska stranka tri, a srpska lista "Ostajte ovdje" jednog vijećnika. Za gradonačelnika je u prvom krugu potrebna dvotrećinska većina (24), u drugom natpolovična (18), a u trećem je, prema posljednjem mišljenju OHR-a, dovoljna i obična većina prisutnih.

S pribrojenim glasovima od ponedjeljka HDZ BiH ima ih 18.267 ili 36,58 posto, a slijedi peteročlana Koalicija za Mostar, koju predvodi SDA, sa 14.942 birača ili 29,92 posto. Trećeplasirani je BH blok, koji čine SDP BiH i Naša stranka, sa 6096 glasova.

U nedjelju 20. prosinca održani su prvi lokalni izbori u Mostaru nakon 12 godina. U ponedjeljak su pribrojena 202 glasa pristigla poštom, a budući da je bilo prijavljeno gotovo 4000 birača za glasanje dopisnim putem iz inozemstva, većina biračkih listića tek treba stići.

Gradonačelnika će izabrati vijećnici dvotrećinskom većinom. Imenovanju gradonačelnika moraju prethoditi komplicirani koalicijski pregovori jer zasad nema kandidata koji bi bio prihvatljiv izvan svoje političke skupine, kandidat SDA Zlatko Guzin neprihvatljiv je BH Bloku, ali i HDZ-u, dok HDZ, iako pojedinačno najjača stranka, ne može očekivati da će i ubuduće imati gradonačelnika.

Najpopularniji Kordić

Zvizdić je pozvao "da se prestane s kontraproduktivnim licitiranjem s imenima za gradonačelnika", ističući da tome mora prethoditi dogovor.

Pozvao je obje bošnjačke koalicije da u implementaciji rezultata poštuju "demokratsku praksu i politički bonton", odnosno da osobni rezultat, kredibilnost, stručnost i iskustvo budu kriteriji.

Najbolji osobni rezultat, odnosno najveću podršku birača ima HDZ-ov kandidat, no to mu neće pomoći da postane gradonačelnik. Nositelj liste HDZ-a BiH dr. Mario Kordić dobio je najviše pojedinačnih glasova birača, prenijela je Slobodna Bosna: Kordiću je podršku dao 13.311 Mostarac, drugi je dr. Zlatko Guzin, pa Anel Kljako (SBB), Salem Marić (SDA) 4347 glasova, dok je Nataša Jekić dobila glasove 4056 birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:55