BORBA PROTIV COVIDA

Grčka će ograničiti cijene testova na Covid-19 u privatnim medicinskim ustanovama

Glavni tajnik za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja rekao je da vlada podržava "zdravo natjecanje", ali da mora intervenirati
Ilustracija
 Ludovic MARIN/POOL/AFP

Vlada Republike Grčke u petak je rekla da će ograničiti cijene testova na Covid-19 u privatnim medicinskim ustanovama, piše The Associated Press.

Glavni tajnik za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja Panagiotis Stamboulidis rekao je da cijena PCR testova neće biti veća od 40 eura (302 kune). Antigenski testovi moći će koštati najviše 10 eura (76 kuna).

Privatne klinike i bolnice dosad su PCR testove naplaćivale između 70 i 120 eura (između 529 i 907 kuna). Antigenski su koštali oko 40 eura (302 kune).

"Vlada je od početka kao apsolutni prioritet postavila čuvanje javnog zdravstva i pristupa istome. O tome se ne može pregovarati", rekao je Stamboulidis te dodao da će vlada prijedlog izmjene zakona uskoro poslati u parlament.

Stamboulidis je ustvrdio da je grčka vlada podržava "zdravo natjecanje", ali da mora intervenirati zbog činjenice da je pandemija koronavirusa poremetila situacija u ekonomiji.

"Mnogi pojedinici i tvrtke pomoću testova sprečavaju širenje Covida-19", dodao je.

Grčka je trenutno u lockdownu zbog visoke stope zaraze koronavirusom. Prvotni je plan bio da će lockdown prestati krajem studenog, no on je produžen do 7. prosinca.

U Grčkoj je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo više od 2.100 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:38