BILAN OTIŠAO U PRAG

Hrvatski košarkaš s obitelji napustio Ukrajinu: ‘Njima su tenzije normalne, malo tko vjeruje da će doći do rata‘

Miro Bilan i njegova cijela ekipa smjestit će se u Pragu. ‘Ne odlazimo konačno, više iz predostrožnosti‘

Ukrajinski vojnik, Miro Bilan (u okviru)

 EyePress via AFP

Miro Bilan (32) sa suprugom Nevenom (38) i trogodišnjim sinčićem posljednjih pola godine živi u Ukrajini, a u ponedjeljak popodne razgovarali smo s njim dok je u zračnoj luci u Dnjipru s njima brojao zadnje minute prije leta za Prag. Oni su jedni od mnogih koji su otišli iz te države u kojoj bi Rusija mogla započeti invaziju u svakom trenu.

U Ukrajini je trenutačno nešto manje od 100 hrvatskih državljana, a naše Veleposlanstvo onima koji žive tamo preporučuje da privremeno napuste zemlju. Neki do njih profesionalno su vezani uz Ukrajinu, drugi privatno, pa će i procjena o odlasku ovisiti o situaciji svakog pojedinca. Bilanova ukrajinska košarkaška momčad Prometej, inače tamošnji državni prvak, zbog moguće ruske invazije odlučila je otići u Češku.

"Nije konačno"

"Ne odlazimo konačno. Odlazimo preventivno u Češku jer je tako odlučio naš predsjednik kluba, više iz predostrožnosti. I on sam misli da će se to riješiti diplomatskim putem. Mi svi se nadamo da ćemo se ipak vratiti i nastaviti prvenstvo u kojem smo bez poraza", rekao nam je Bilan, koji kao i mnogi njegovi kolege i prijatelji još do neki dan nije ni slutio da bi moglo doći do ovako dramatičnog scenarija.

"Kada su krenule priče o ratu, Ukrajinci su na to uglavnom odmahivali rukom. Njima su ove tenzije 'normalne' i malo tko i dalje vjeruje da će do nečeg ozbiljnog i doći", govori nam dosta optimistično.

On i supruga nisu čak ponijeli ni puno prtljage jer su uvjereni da će se vratiti. Ponijeli su samo nužne stvari potrebne za iduća dva tjedna, velik dio su ostavili u svojemu stanu u Dnjipru.

Život tamo bio im je vrlo ugodan. Dnjipro je velegrad, nekoć industrijski grad koji se u posljednjih nekoliko godina razvija neviđenom brzinom. Trenutno se gradi metro, pa su glavne gradske točke veliko gradilište. Sva nova arhitektura je moderna, zime nisu toliko hladne, a grad ima mnogo sadržaja, odličnih restorana i uređenih parkova, što je Bilanima posebno važno zbog njihovog živahnog mališana.

Sve je danas u Dnjipru u potpunoj suprotnosti sa zlokobnim prognozama mogućeg rata. Za ovo doba godine je iznenađujuće toplo, danas je pet stupnjeva Celzijusa i sunčano, a ulice i parkovi su živahni i puni ljudi.

"Odlazak im je teško pao"

Bilani su navikli na brojne selidbe, ali ovaj odlazak im je dosta teško pao.

"Uvijek je teško otići. Imamo dječaka koji će uskoro 4 godine i koji u Ukrajini ima neku svoju rutinu, ali i svi mi. Naviknuti smo na seljenje, ali ipak ne ovako naglo", kaže Miro.

Dojam među ljudima je kao da se ništa ne događa, no nažalost, zveckanje oružja se sve više čuje. "Žao bi nam bilo da se bilo što dogodi i da bilo tko nevin strada. Nakon covida i pandemije, ovaj rat je potpuno besmislen", iskren je naš košarkaš.

Bilan i njegova cijela ekipa smjestit će se u Pragu. Dijelom i zbog toga što je njihov trener Ronen Ginzburg više od 10 godina izbornik češke košarkaške reprezentacije.

"Plan je tamo ostati i trenirati 2 tjedna, ali i duže ako se, što nadamo da neće, nešto dogodi. U slučaju bilo kakvog rata, plan našeg predsjednika je nastaviti igranje europskog natjecanja iz Češke jer smo prošli u top 16 Fibine Lige prvaka, startali s dvije pobjede i imamo realne šanse proći u top 8 i dalje. Sa mnom igraju petorica Amerikanaca i ni jedan nije otišao kući unatoč preporukama", objašnjava nam Bilan, koji je prošli tjedan za Prometej odigrao najbolju utakmicu karijere ugradivši 38 koševa i 10 skokova u gostujuću pobjedu u Ligi prvaka nad belgijskim Oostendeom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:55