SPUTNJIK V I VODKA

Idu li cjepivo i alkohol skupa? Ruska infektologinja spomenula 56-dnevnu apstinenciju i izazvala šok

Zdravstvene vlasti poručile su Rusima da moraju apstinirati i do 56 dana nakon cijepljenja Sputnjikom V
Cijepljenje u Rusiji
 Alexandr Kryazhev/Sputnik via AFP

Rusi su zbunjeni zbog oprečnih savjeta koje upućuju vlasti o tome trebaju li prestati piti alkohol u vrijeme kad trebaju primiti cjepivo protiv covida.

Prošlog je tjedna zamjenica premijera Tatjana Golikova, zadužena za pokretanje masovnog cijepljenja Sputnjikom V, rekla da bi oni koji se pripremaju za primanje cjepiva trebali ograničiti alkoholna pića 21 dan nakon prve i 21 dan nakon druge doze Sputnjika V.

No, ovog je tjedna druga vladina dužnosnica, čelnica tijela koje nadzire provedbu cijepljenja Ana Popova, otišla još dalje i predložila da se alkohol treba izbjegavati 56 dana. Nije rekla temelji li se njezin savjet na bilo kakvom istraživanju.

Tražiti od Rusa apstinenciju od alkohola u ovo blagdansko vrijeme doista je velik zahtjev, primjećuje BBC.

Očekivano, korisnici društvenih mreža su na vladine savjete reagirali vatrenim komentarima.

- O čemu su razmišljali uvodeći ovaj postupak u prosincu?!, upitao je jedan korisnik, dok se drugi našalio: - Kasnije će moći reći da nije cjepivo bilo loše, već ljudi koji su pili.

Aleksandar Ginzburg, direktor moskovskog Instituta Gamaleja koji je razvio cjepivo Sputnjik V, ipak je pokušao smiriti zabrinute Ruse izjavivši da apstinencija mora trajati samo tri dana prije i tri dana nakon cijepljenja.

Znanstveni savjeti protiv potpune zabrane konzumiranja alkohola kod cijepljenja su oskudni, iako se stručnjaci slažu da prekomjerno pijenje može naštetiti nakupljanju imunološke obrane.

Ruski program cijepljenja još i ranije se suočavao s velikim problemom s obzirom na to da je samo 30 posto građana reklo kako se želi cijepiti, a s ovim preporukama taj bi se postotak mogao dodatno srozati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:22