‘NEPRIJATELJI BOGA‘

Iran vješa prosvjednike na dizalicama, a izlika je pronađena u okrutnoj doktrini: ‘Ovo je za njih samo igrokaz...‘

Iranski režim proglasio je sve prosvjednike ‘moharebima‘, odnosno ‘neprijateljima boga‘

Prosvjednici u Iranu

 -/Afp

Četiri osobe javno su pogubljene i još je najmanje 41 osuđena na smrt u Iranu zbog sudjelovanja u protuvladinim prosvjedima.

U subotu je iranski režim pogubio 22-godišnjeg Mohammada Mehdija Karamija i 39-godišnjeg Sayeda Mohammada Hosseinija. Ubijeni su prije nego što su njihove obitelji dobile priliku posjetiti ih zadnji put u zatvoru. Ranije u prosincu, na građevinsku dizalicu javno su obješeni 23-godišnji Majid Reza Rahnavard i 23-godišnji Mohsen Shekari.

Karami je bio iransko-kurdski prvak u karateu koji je osuđen na smrt 5. prosinca, samo tjedan od početka suđenja u Teheranu za navodno ubojstvo pripadnika paravojne milicije Basij. Amnesty International suđenje je opisao kao "besmisleni sudski postupak", a njegova obitelj tvrdi da su ga mučili u zatvoru i da su odbili pristup njegovu odvjetniku.

"Mohammad Mehdi bio je podvrgnut ozbiljnoj fizičkoj i psihičkoj torturi tijekom zatočeništva, a mnogo puta su mu prijetili da će ga silovati dodirujući mu genitalije", rekao je Karamijev rođak.

Njegov je bratić za CNN rekao da je Karami bio inteligentan, hrabar mladić koji se karateom počeo baviti u 11. godini. S vremenom se pridružio iranskoj mladoj reprezentaciji i osvojio nekoliko zlatnih medalja na državnom natjecanju. Njegova obitelj emigrirala je iz Kurdistana u Karadž u potrazi za boljim životom.

Mohammadov neutješni otac Etemad tjednima je molio i pokušavao uvjeriti sud da ukine nalog za pogubljenje. - Svako jutro idem na sud i u zatvor, a zatim besciljno hodam ulicama. Jutros sam otišao u zatvor, ali pomoćnika tužitelja, koji je inače smješten u zatvoru, nije bilo. Rekli su mi da moram prestati odlaziti onamo ako se slučaj odnosi na prosvjede. Ne daju vam nikakav odgovor - upozoravao je Etemad.

Smaknuća vješanjem nisu rijetkost u Iranu. Samo 2021. godine Iran je javno objesio 314 ljudi, najviše u svijetu nakon Kine, pokazuju podaci Amnestyja. Islamska Republika Iran koristi se smrtnom kaznom kako bi ušutkala kritičare i natjerala demonstrante na pokornost.

- Ovo je standardni igrokaz za njih. Činili su to i na prethodnim prosvjedima. No, ovaj put prosvjednike pogubljuju brže nakon lažnih suđenja, koje kritizira čak i njihova strana - objasnio je Ali Ansari, profesor iranske povijesti na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj.

Islamski zakon

Iranski režim proglasio je sve prosvjednike "moharebima", odnosno "neprijateljima boga". Prema iranskom islamskom zakonu, kazna za moharebe ili one koji "vode rat protiv boga" jest smrt.

Neprijateljem Boga proglašen je i Sayed Mohammad Hosseini, koji je uhićen u studenome 2022., za posjeta grobu roditelja. Malo se zna o njegovu životu. Poznato je samo da je besplatno podučavao djecu karate. Nakon posjeta zatvoru u kojem je bio zatvoren, njegov odvjetnik Ali Sharifzadeh Ardakani na Twitteru je napisao da mu je klijent pretrpio fizičko zlostavljanje: "Teško je mučen, pretučen, vezanih ruku i zatvorenih očiju. Šutirali su ga u glavu i padao je u nesvijest. Udarali su ga željeznom šipkom po tabanima i davali mu elektrošokove po raznim dijelovima tijela".

Slično mučenje prošao je i Majid Reza Rahnavard, strastveni sportaš koji je trenirao gimnastiku i hrvanje i radio u trgovini ženske odjeće i obuće u šiitskom svetom gradu Mašhadu. Dvadesettrogodišnjak je snimljen kako s povezom na očima i lijevom rukom u gipsu govori da je napao članove Basija. Iranski aktivisti upozoravaju da iranski državni mediji redovito emitiraju lažna priznanja zatvorenika iznuđena mučenjem i drugim oblicima zlostavljanja.

Za razliku od drugih ubijenih, Majid je uspio vidjeti majku prije nego što su ga javno objesili, no ona tada nije znala da će to biti zadnji put da vidi sina. "Dopustili su njegovoj majci da ga posjeti, ali o pogubljenju uopće nisu govorili. Otišla je nasmiješena i nadajući se da će joj sin uskoro biti pušten. Sljedeće jutro stigla je u zatvor, a ubojice njezina sina već su pokapali njegovo mrtvo tijelo", izvijestili su lokalni mediji.

Priveli desetke tisuća ljudi

Prvi javno pogubljeni prosvjednik u Iranu bio je Mohsen Shekar, barista koji je živio s roditeljima u Teheranu. Optužili su ga da je spalio kantu za smeće, blokirao cestu, ubo pripadnika milicije mačetom i prijetio javnoj sigurnosti. Pogubljen je vješanjem 8. prosinca, manje od tri mjeseca nakon uhićenja.

Među iranskim prosvjednicima koji su osuđeni na smrtnu kaznu su i 24-godišnji reper Saman Seydi, 22-godišnji frizer Mohammad Ghobadlou, 53-godišnji radiolog Hamid Ghare Hassanlou i 26-godišnji nagrađivani kazališni glumac Hossein Mohammadi. Svi oni svakodnevno odlaze na spavanje u zatvor, ne znajući hoće li se probuditi sljedeće jutro.

Vlasti Islamske Republike privele su desetke tisuća prosvjednika tijekom protuvladinih demonstracija koje su izbile nakon ubojstva mlade iranske Kurdinje Mahse Amini. Od 16. rujna Iranci diljem zemlje prosvjeduju protiv iranskog režima. Vlasti su odgovorile nasilnim i smrtonosnim gušenjem.

Tisuće prosvjednika je pritvoreno i mučeno, uključujući branitelje ljudskih prava, studente, odvjetnike, novinare i aktiviste civilnog društva. Ukupno je najmanje 475 ljudi ubijeno, a 18.000 uhićeno, prema promatračkoj skupini Aktivisti za zaštitu ljudskih prava u Iranu, sa sjedištem u Washingtonu. Iransko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je broj mrtvih 200, uključujući ubijene pripadnike sigurnosnih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:15