PANDEMIJA

Italija i Grčka zabilježile nove dnevne rekorde zaraženih koronavirusom

Francuska je pak u četvrtak drugi dan zaredom imala više od 200 tisuća novih slučajeva zaraze

Prizor iz Rima; ilustracija

 Filippo Monteforte/AFP

Italija i Grčka ponovno u četvrtak imaju rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, dok je Francuska drugi dan zaredom imala više od 200.000 novozaraženih, javljaju agencije.

Italija je u četvrtak imala rekordnih 126.888 novozaraženih u odnosu na 98.030 dan prije, objavilo je ministarstvo zdravstva. Broj umrlih narastao je na 156 u odnosu na 148 koliko ih je bilo u srijedu.

Od početka pandemije u Italiji je od posljedica covida-19 umrlo 137.247 ljudi, što je drugi najviši broj u Europi nakon Velike Britanije, te deveti najviši na svijetu.

Rekordan broj novozaraženih, treći dan zaredom, u četvrtak ima i Grčka - njih 35.580. Taj se broj utrostručio u odnosu na početak tjedna. Više od 60 posto novih slučajeva odnosi se na omikron varijantu, rekla je zamjenica ministra zdravstva Mina Gaga.

Ministarstvo je u srijedu najavilo nove restriktivne mjere za ugostiteljstvo, ubrzavši njihovo uvođenje, prvotno najavljeno za početak siječnja.

Od četvrtka navečer kafići, noćni klubovi i restorani zatvaraju se u ponoć, a prije zatvaranja posjetitelji moraju sjediti te ne smije biti glazbe. Iznimka je novogodišnja noć, kad ti objekti smiju ostati otvoreni do 2 ujutro.

Francuska je pak u četvrtak drugi dan zaredom imala više od 200 tisuća novih slučajeva zaraze. Dan ranije imala je rekordnih 208.099 ljudi, a ministar zdravstva upozorio je na „cunami“ širenja zaraze.

Početkom prosinca Francuska je imala manje od 50 tisuća novozaraženih dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:16