ISTEKAO ROK U PONOĆ

Izrael ide na 4. parlamentarne izbore u dvije godine, Knesset raspušten jer nije donio budžet

Parlament je automatski raspušten nakon što je u ponoć po izraelskom vremenu istekao rok za izglasavanje državnog proračuna
Benjamin Netanyahu
 Yonathan Sindel/AFP

Izraelski parlament, ili Knesset, raspušten je u utorak, nakon što Vlada nije uspjela postići dogovor oko državnog proračuna, što će dovesti do četvrtih izbora u posljednje dvije godine.

Parlament je automatski raspušten nakon što je u ponoć po izraelskom vremenu istekao rok za izglasavanje državnog proračuna, a vladajuća koalicija nije uspjela postići dogovor.

"Likud nije želio izbore i neprestano smo glasali protiv njih", izjavio je u priopćenju izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak navečer, uz obećanje da će njegova stranka pobijediti na izborima koji će najvjerojatnije biti održani 23. ožujka.

Ministar obrane Benny Gantz optužio je premijera da je donosio političke odluke s ciljem izbjegavanja presude. Protiv Netanyahua se vodi sudski postupak, a optužen je za prijevaru, podmićivanje i povredu povjerenja.

"Da nije bilo suđenja, imali bismo proračun i ne bismo imali izbore", objavila je na Twitteru Gantzova stranka "Plavo i bijelo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:42